Eκδήλωση μνήμης για την 97η επέτειο Γενοκτονίας των Αρμενίων



Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου η κεντρική πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 97η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Οργανωτικής επιτροπής εκφώνησε ο κ. Αγκόπ Αρετζιάν.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής κ. Νίκος Λυγερός.


Ο κ. Λυγερός, δείχνοντας τον χάρτη των σφαγών, ανέφερε χαρακτηριστικά. «… Απλά και μόνον όταν βλέπετε έναν χάρτη της γενοκτονίας, προσπαθήστε να δείτε το εμβαδόν, τα μεγέθη είναι τόσο τεράστια, που δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια συστηματική εξόντωση. Δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια σκέψη γεωπολιτική, γεωστρατηγική, η οποία δεν θεωρεί τα θύματα ανθρώπους. Ενοχλούσαν μια κατάσταση, έπρεπε να εξοντωθούν όλοι. Αυτό πρέπει να το λέμε. Μιλάμε για το 1915, αλλά αυτό είναι ένας συμβολισμός. Δεν είναι μόνον η 24η Απριλίου του 1915, η ημερομηνία που γενοκτονήθηκαν οι Αρμένιοι.

 Οι προηγούμενες σφαγές αρχίζουν ήδη από το 1894. Αυτό πρέπει να το επισημάνουμε. Διότι έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι η Τουρκία αλλάζει. Στα όνειρά μας... Γιατί από τον Χαμίτ, μετά στους Νεότουρκους, και στον Κεμάλ δεν υπήρχε αλλαγή, όσον αφορά στο Αρμενικό. Όλοι καθοδηγούνται από μια γενική τάση, η οποία είναι η εκκαθάριση. Η εκκαθάριση του τόπου. Τους ενοχλούσαν. Ναι. Είναι σωστό. Οι Αρμένιοι ενοχλούν. Ενοχλούν ακόμη και τώρα. Και θα ενοχλούν ακόμη και στο μέλλον. Γιατί έτσι είναι οι Αρμένιοι. Είναι σαν τους Έλληνες. Είναι ενοχλητικοί. Με ποια έννοια; Παράγουν έργο. Άρα ενοχλούν. Όταν παράγεις έργο, ενοχλείς. Γιατί ο άλλος δεν μπορεί να πει ότι είσαι ασήμαντος. Κάποιος σαν τον Σαρλ Αζναβούρ, ενοχλεί. Συνεχίζει να ενοχλεί. Εννοώ, ότι όταν είσαστε σε ένα ανθρώπινο πλαίσιο και υπάρχουν κοινωνικές επιθέσεις εναντίον σας και βέβαια στο τέλος καταλήγουν να κάνουν βαρβαρότητες. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό που παράγεται ως έργο για όλη την ανθρωπότητα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Λυγερός ανέφερε τα εξής: «Είναι σημαντικό να βλέπετε που, ενώ είναι τόσο λίγοι, τόσο ασήμαντοι - στο γενικό υπόβαθρο- οι Αρμένιοι, είναι ακόμη εδώ. Είναι σπάνιοι. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι δεν πειράζει να είμαστε λίγοι, σημασία έχει να είμαστε σπάνιοι. Γιατί λίγοι είναι και οι πολλοί. Πολύ συχνά.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνον το επετειακό. Δεν είναι μόνον να θυμόμαστε. Το θέμα είναι τι να κάνουμε. Γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι το Αρμενικό είναι η αιχμή του δόρατος, όσον αφορά στο θέμα της Γενοκτονίας».

Στην εκδήλωση εκ μέρους της κυβέρνησης παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων παρέστη και απηύθυνε επίσης χαιρετισμό ο Α΄ αντιπρόεδρος κ. Γρηγόρης Νιώτης. Στην εκδήλωσε παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Γκαγκίκ Γαλατζιάν. Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Κεβόρκ Αβακιάν.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, οι βουλευτές κκ. Αποστόλος Κακλαμάνης, Αναστάσιος Νεράντζης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Διαμαντίδης, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, εκ μέρους του περιφερειάρχη Αττικής η αναπλ. περιφερειάρχης κα Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, η αναπλ. δήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κα Νανά Σπυροπούλου, ο δήμαρχος Νικαίας-Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, η αντιδήμαρχος του Δήμου Βύρωνα κα Μάρω Αδαμοπούλου και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους πρέσβεις και στρατιωτικοί ακόλουθοι των χωρών, Ρωσίας, Κύπρου, Σερβίας, Κροατίας, Ρουμανίας, Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Γαλλίας, Συρίας, Ιράκ, Καζακστάν, Ουκρανίας, Μολδαβίας, Κίνας, Κούβας, Ν. Αφρικής.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.

Στεφάνι κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής Πολιτείας, των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας της Ελλάδος.

Ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου