Η μία μετά την άλλη, οι εργοδοτικές οργανώσεις, πιέζουν ανοικτά τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις οι οποίες προβλέπουν μειωμένους μισθούς. Όλα δείχνουν ότι από τον Ιούνιο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, θα υποχρεωθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους έναντι μειωμένων αποδοχών τουλάχιστον κατά 15%.
Οι εργαζόμενοι ωθούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρισκόμενοι σε μειονεκτική θέση. Η ανυπαρξία υπογεγραμμένης συλλογικής σύμβασης (ή κλαδικής ή επιχειρησιακής) επιτρέπει στον εργοδότη να προχωρήσει μονομερώς σε μειώσεις μισθών μέσα από τα ακόλουθα τεχνάσματα:
1. Την μη καταβολή σειράς επιδομάτων μεταξύ των οποίων και το επίδομα γάμου
2. Την μην καταβολή του βασικού μισθού που προβλέπει η κλαδική σύμβαση και προσγείωση του βασικού μισθού με βάση τα νέα χαμηλότερα όρια την Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Και μόνο αυτοί οι δύο όροι, είναι αρκετοί για να συμπιέσουν τις αποδοχές ενός εργαζόμενου από 22% έως 40% ανάλογα με τα επιδόματα που προβλέπει η κάθε κλαδική σύμβαση.
Ήδη από χθες, οι εργαζόμενοι στην ΤτΕ γνωρίζουν ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα υποστούν μείωση των αποδοχών τους περίπου κατά 15%. Η μείωση αυτή θα επέλθει από τη μείωση του βασικού μισθού (από 2,5% έως 7% ετησίως ανάλογα με το ύψος των αποδοχών) αλλά και από το ψαλίδισμα κατά 60% του επιδόματος ισολογισμού. Μετά την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στην Τ.τ.Ε θεωρείται ότι θα κινηθούν και οι υπόλοιπες τράπεζες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις των εμποροϋπαλλήλων με τους εργοδότες τους. Μια εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση καθώς στον κλάδο –παρά τις αθρόες απολύσεις- εξακολουθούν να απασχολούνται περί τα 400.000 άτομα. Επίσης, ανοίγουν οι διαπραγματεύσεις για τους εργαζόμενους στα επισιτιστικά επαγγέλματα, έναν επίσης μεγάλο κλάδο όσον αφορά στον αριθμό των εργαζομένων. Η 3η εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση έχει να κάνει με τον κλάδο των ξενοδοχείων.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου