Τα κρούσματα ρατσισμού που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, παρά τις προσπάθειες που γίνονται. Κι αν στην Αγγλία παίρνουν διαστάσεις και αναπαράγονται και από τα ελληνικά Μέσα, η αισχρή σάτιρα της αυστριακής τηλεόρασης προς τον Νταβίντ Αλάμπα της Μπάγερν Μονάχου πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Παρότι ήταν ένα ξεκάθαρο ρατσιστικό παραλήρημα.
Το ντουέτο των κωμικών ηθοποιών Στέρμαν και Γκρίσεμαν βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, μετά την σατιρική τους εκπομπή στο ORF τον προηγούμενο μήνα. Το σκετσάκι που έπαιξαν περιελάμβανε έναν διάλογο ανάμεσα στον ποδοσφαιριστή της Μπάγερν Μονάχου και τον Καναδο-Αυστριακό δισεκατομμυριούχο Φρανκ Στόναρχ, η κόρη του οποίου ήταν βουλευτής στην Αυστρία, αρχικά με τους Συντηρητικούς και στη συνέχεια με τους Φιλελεύθερους.
Ο Αλάμπα έχει γεννηθεί στην Βιέννη, ωστόσο οι γονείς του δεν είναι από την Αυστρία. Η μητέρα του προέρχεται από τις Φιλιππίνες και ο πατέρας του είναι Νιγηριανός, έχοντας μάλιστα ασχοληθεί με τη ραπ μουσική. Ο ίδιος ο παίκτης έχει ζήσει όλη τη ζωή του στην Αυστρία, εκπροσωπώντας επάξια και την Εθνική της ομάδα. Είναι όμως μαύρος, γεγονός που σε κάποιους βγάζει συμπλέγματα.
Το πρώτο φάουλ από τον ηθοποιό που αναπαριστούσε τον Αλάμπα ήταν ότι εμφανίστηκε με μαύρο μέικ απ στο πρόσωπο, κάτι το οποίο έχει απαγορευτεί στα θέατρα των ΗΠΑ ως αναχρονιστική παράδοση που υποδηλώνει διάκριση. Το μέικ απ ωστόσο ήταν το λιγότερο, αφού το σκετσάκι αναβιώνει μερικά χαρακτηριστικά στερεότυπα. Επειδή ο ποδοσφαιριστής είναι μαύρος, ο ηθοποιός που αναπαριστά τον εκατομμυριούχο του λέει ότι ζει σε προσφυγική κατασκήνωση δίπλα στη Βιέννη.
Στη συνέχεια, περιγράφει το σπίτι του ως μια σκηνή με σκεπή από άχυρα. Παράλληλα, παίρνει ως δεδομένο το ότι ο Αλάμπα δεν έχει τελειώσει το σχολείο και ότι δεν έχει εκπαίδευση, ενώ τον αποκαλεί Μπαλάμπα. Του απευθύνει το λόγο ως «μαύρε» και ως Ρομπέρτο Μπλάνκο, έναν μαύρο ηθοποιό και τραγουδιστή στη Γερμανία, διατηρώντας το στερεότυπο ότι όλοι οι έγχρωμοι έχουν την ίδια όψη. Και ως κορύφωση της γελοιότητας, βγάζει μια μπανάνα και του τη δείχνει, ρωτώντας τον «τι είναι αυτό;», ενώ στη συνέχεια τονίζει ότι πιθανότατα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, αφού τις βλέπει συνέχεια.
Ο Αλάμπα φυσικά δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια. Κινήθηκε νομικά κατά των δύο «κωμικών», έχοντας πίσω του την πλήρη στήριξη και της Μπάγερν Μονάχου. Εκπρόσωπος του συλλόγου μάλιστα τόνισε ότι τέτοια περιστατικά είναι ατυχή όταν το ποδόσφαιρο στο σύνολό του προσπαθεί να δώσει τη μάχη του με τη ρατσισμό, ενώ υποστήριξε ότι ποτέ κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε στην Γερμανία.
Μετά από αρκετό καιρό, οι δύο ηθοποιοί ζήτησαν συγγνώμη. Αφού όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Υποστήριξαν ότι το σόου τους παρεξηγήθηκε και ότι δεν ήθελαν να πληγώσουν τον Αλάμπα, έναν από τους πιο επιτυχημένους αθλητές της χώρας. Παράλληλα, το κανάλι «κατέβασε» από το youtube το απόσπασμα. Φυσικά, μια συγγνώμη οφείλεται και στον Στοναρχ, αφού εκείνος προβάλλεται ως ρατσιστής που κάνει τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς.
Oι συγγνώμες δεν λένε πολλά. Ο ρατσιστικός λόγος έχει μπει για τα καλά τόσο στη Βουλή και στα ΜΜΕ και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε και στην Ελλάδα. Όπως κάποιος Παναγιωτάρος αποφάσισε να μην θεωρεί Έλληνα ένα διεθνή μπασκετμπολίστα, που έχει τιμήσει επανειλημμένα το εθνόσημο, έτσι και οι δύο παρουσιαστές ελαφρά τη καρδία επιδόθηκαν στο παραλήρημα τους. Το θέμα αφορά την ευρύτερη κοινωνία και ένα απλό πρόστιμο, ή ένα περιβραχιόνιο που να γράφει «say no to racism» δεν αρκεί. Χρειάζονται πολλά περισσότερα…
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου