Τί ξέρεις για την τεστοστερόνη;

Έλεγξες την τεστοστερόνη σου;Πολλοί άντρες
αισθάνονται κουρασμένοι, δεν έχουν καλή διάθεση και η σεξουαλική τους ζωή δεν είναι
στα καλύτερά τους.

Μήπως αυτοί οι άντρες θα πρέπει να ελέγξουν την τεστοστερόνη τους στο αίμα;
Η απάντηση είναι ότι όντως συμπτώματα τέτοιου τύπου, μπορεί να οφείλονται σε μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.

Στη πραγματικότητα το ¼ των αντρών που παρουσιάζουν αυτήν την εικόνα έχουν πρόβλημα με την τεστοστερόνη τους. Οι υπόλοιποι αισθάνονται τα ίδια πράγματα, αλλά η αιτία είναι άλλη και σίγουρα θέλει ψάξιμο…

Τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα είναι από 300 ng/dl έως 1200 ng/dl. Από την ηλικία των 30 ετών παρατηρείται σταδιακή μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα και αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Η μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να προκαλεί αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη και διαταραχή στύσης, προβλήματα γονιμότητας. Η τεστοστερόνη από την άλλη μπορεί να πέσει κάτω από 300 ng/dl χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Στη περίπτωση αυτή όπως και σε εκείνους που προκαλεί τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να θεραπεύεται, διότι η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την πυκνότητα του οστικού ιστού. Η έλλειψη τεστοστερόνης είναι η κύρια αιτία της αντρικής οστεοπόρωσης.

Η μειωμένη τεστοστερόνη μπορεί να προκληθεί από:

  • Βλάβη στους όρχεις
  • Καρκίνο στους όρχεις, ή από θεραπεία για τον καρκίνο στους όρχεις
  • Άλλες ορμονικές διαταραχές
  • Λοιμώξεις
  • HIV/AIDS
  • Χρόνιες ηπατικές ή νεφρικές ασθένειες
  • Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
  • Παχυσαρκία.
  • Φαρμακευτικές θεραπείες άλλων νοσημάτων
  • Γεννητικά νοσήματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτία είναι άγνωστη.

Η θεραπεία της τεστοστερόνη πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις που αφορούν σε προβλήματα γονιμότητας με ενέσιμη μέθοδο. Σε προβλήματα οστεοπόρωσης ή σε προβλήματα κατάθλιψης και σεξουαλικών διαταραχών υπάρχουν θεραπείες με δερματικά αυτοκόλλητα τεστοστερόνης.
Η θεραπεία της τεστοστερόνης ενέχει κινδύνους όπως η ανάπτυξη υπερτροφίας του προστάτη, ή η ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Γι αυτό θα πρέπει τον χειρισμό των φαρμάκων να τον υποδεικνύει πάντα ο γιατρός.

ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου