Ποδόσφαιρο με σειρήνες και ρουκέτες


«Οι τελευταίες μέρες είναι πολύ περίεργες και δύσκολες. Όλες αυτές οι επιδρομές μας έπιασαν εξ απίνης. Το Τελ Αβίβ, υπό κανονικές συνθήκες, είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζεις, με ωραίο τρόπο ζωής. Αυτές οι επιθέσεις είναι σπάνιες ακόμα και για τους ντόπιους. Πραγματικά περνάω πολύ καλά εδώ, αλλά αν κάποια στιγμή νιώσω ότι εγώ η η οικογένεια μου κινδυνεύουμε, θα επανεξετάσω την κατάσταση». Αυτά ήταν τα λόγια του Ρομπ Έρνσο, του παίκτη της Κάρντιφ που αγωνίζεται δανεικός από τον Σεπτέμβριο στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο διεθνής Ουαλός βίωσε πρωτοφανείς καταστάσεις στις εχθροπραξίες που ξέσπασαν στη λωρίδα της Γάζας, με προσωρινές, δυστυχώς, διακοπές εκεχειρίας, όπως η τελευταία.

Σε μια συγκλονιστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα «Wales Online» εξήγησε το πώς είναι να αγωνίζεσαι χωρίς να ξέρεις το πότε κάποια ρουκέτα θα χτυπήσει το γήπεδο ή το σπίτι σου.

Τις προάλλες η προπόνηση της Μακάμπι διεκόπη λόγω ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς, με τον Έρνσο να περιγράφει την αγωνία του ιδίου και των συμπαικτών του. Η σειρήνα ήχησε κατά τη διάρκεια της προπόνησης και οι παίκτες μαζί με δεκάδες παιδιά που την παρακολουθούσαν, έτρεξαν να κρυφτούν στα αποδυτήρια, καθώς μια ρουκέτα έπεσε μόλις εκατοντάδες μέτρα μακριά από το προπονητικό κέντρο.

«Δεν ήξερα τι συνέβαινε, όταν ήχησε η πρώτη σειρήνα. Οι περισσότεροι από τους ξένους παίκτες τα είχαμε εντελώς χαμένα. Κοίταξα στα αριστερά μου και είδα τους Ισραηλινούς συμπαίκτες μου, που είχα υπηρετήσει στον στρατό του Ισραήλ. Ήξεραν τι να κάνουν.

Ένας από αυτούς φώναξε να πάμε στα αποδυτήρια και τους ακολουθήσαμε τρέχοντας. Έπειτα ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο προερχόμενο από το σύστημα προστασίας που έχουν για τις ρουκέτες… Στη συνέχεια έπρεπε να προστατευτούμε από τα θραύσματα των ρουκετών.

Ο αγώνας πάντως της Μακάμπι με την Μπνέι Γιεχούντα διεξήχθη κανονικά παρότι 45 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα έγινε νέα επιδρομή με ρουκέτες, σε απόσταση 5 λεπτών από το γήπεδο με το αυτοκίνητο. Απλά, είχαν δοθεί εντολές στους περίπου 7000 θεατές για το τι να κάνουν σε περίπτωση που ηχήσουν οι σειρήνες.

Ο Έρνσο ήταν τραυματίας, αλλά θέλησε να παρακολουθήσει τον αγώνα, αν και στη διαδρομή για το γήπεδο οι αρχές τον ενημέρωσαν για το τι συνέβαινε. Έτσι προτίμησε να επιστρέψει στο σπίτι του για να είναι με την οικογένεια του, καθώς εκείνες τις μέρες φιλοξενούσε και τον μικρό του γιο, Σίλβα. «Ήταν μια χαζή απόφαση», σχολίασε ο Έρνσο.

Την ίδια περίοδο, στη Γάζα, το «International Stadium» της Παλαιστίνης δέχτηκε επίθεση από τις ισραηλινές εναέριες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές ο χλοοτάπητας, οι εσωτερικοί χώροι αλλά και ένα από τα κτίρια του Υπουργείου Νεότητας και Αθλητισμού. Αργότερα έγινε γνωστό πως το συγκεκριμένο γήπεδο το χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Ισραήλ.

«Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα η ζωή ξαναβρίσκει τους κανονικούς της ρυθμούς. Απλά αποδεικνύει το πόσο αποφασισμένοι και αισιόδοξοι είναι οι άνθρωποι να συνεχίσουν τις ζωές τους. Σίγουρα όμως δεν είναι μια κατάσταση που περίμενα ότι θα ζήσω στην καριέρα μου.

Δεν ακούς τίποτα για τον πόλεμο στο Τελ Αβίβ. Είναι μια πόλη φτιαγμένη για οικογένειες. Αν δεν συμβεί κάτι συγκλονιστικό, θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι εδώ. Μου λείπει το Κάρντιφ, αλλά είμαστε πρωτοπόροι στη βαθμολογία και θέλω να μας δω να παίζουμε στην Ευρώπη».

*Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Αθλέτικ Μπιλμπάο ζήτησε και τελικά το αίτημα της έγινε αποδεκτό να αναβληθεί ο αγώνας της με τη Χάποελ Κιριάτ στη Χάιφα στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Europa League, με αφορμή την επίθεση σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ…


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου