Έθεσαν και πάλι σε λειτουργία, 60χρονο υπολογιστή "The Witch" στη Μ. Βρετανία


Ερευνητές του Εθνικού Μουσείου Υπολογιστών τής Μεγάλης Βρετανίας, κατάφεραν να θέσουν και πάλι σε λειτουργία ένα σύστημα της δεκαετίας του ’50, το οποίο πλέον είναι ο παλιότερος εν λειτουργία υπολογιστής στον κόσμο.

Ο υπολογιστής Harwell Dekatron, ζυγίζει 2,5 τόνους και χρησιμοποιούνταν τη δεκαετία του 1950 για ερευνητικούς σκοπούς επάνω στο ατομικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Όταν μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γουλβερχάμτον, του αποδόθηκε το προσωνύμιο "The Witch" (Η Μάγισσα) ως λογοπαίγνιο - ακρωνύμιο των Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell. Το 1973 το έκαναν δωρεά στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μπέρμπινγχαμ, όπου και βρισκόταν μεταξύ των εκθεμάτων μέχρι το 1997, όπου το μουσείο έκλεισε, οπότε και ο Harwell Dekatron αποσυναρμολογήθηκε και αποθηκεύτηκε.

Το 2009, αφού ανακαλύφθηκε συμπτωματικά, ξεκίνησε η διαδικασία αναπαλαίωσής του, η οποία κράτησε περίπου 3 χρόνια. Πλέον, βρίσκεται και πάλι σε λειτουργία στο Εθνικό Μουσείο Υπολογιστών, όπου και εκτίθεται και σήμερα πραγματοποιείται ειδική τελετή, στην οποία μάλιστα θα παραβρεθούν και κάποιοι από τους δημιουργούς του, όπως και προγραμματιστές του, 60 περίπου χρόνια αργότερα.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου