Έκθεση για τον μεγάλο Έλληνα Γ.Παπανικολάου στην Ουάσινγκτον

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 14 Νοεμβρίου στο κτίριο της ελληνικής Πρεσβείας

Στο πλαίσιο εορτασμών για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του πρωτοπόρου ερευνητή Γεωργίου Παπανικολάου (1883-1962) και ανακήρυξης του 2012 ως έτους Παπανικολάου από την Unesco, η Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσινγκτον, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η Ελληνική Επιτροπή UNESCO συνδιοργανώνουν και παρουσιάζουν έκθεση αφιερωμένη στον Γεώργιο Παπανικολάου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 14 Νοεμβρίου στο κτίριο της ελληνικής Πρεσβείας.

Η έκθεση έχει στόχο την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του, καθώς και της ανεκτίμητης προσφοράς του στην ανθρωπότητα. Η μέθοδος της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας που ανέπτυξε εξακολουθεί να σώζει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Ο Παπανικολάου ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ελλάδα και στη συνέχεια μετακόμισε στην Αμερική για να εργαστεί στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης, όπου και παρέμεινε για σχεδόν μισό αιώνα. Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Παπανικολάου συνέχισε τη συνεισφορά του στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου της μήτρας, ιδρύοντας ένα Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στο Μαϊάμι της Φλόριντας. Ο σπουδαίος ερευνητής διακρίθηκε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική, τον τόπο όπου έκανε τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του και προσέφερε τις γνώσεις και την ανθρωπιά του στον κόσμο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν με σύντομες παρουσιάσεις τους η Υφυπουργός Υγείας Δρ. Νάνσυ Λι και γνωστοί Αμερικανοί και Ελληνοαμερικανοί επιστήμονες διεθνούς κύρους – μεταξύ αυτών οι Δρ. Γιώργος Παυλάκης, Διευθυντής Έρευνας, και Δρ. Μαρκ Σέρμαν, Κλινικός Δ/ντής Επιδημιολογίας και Γενετικής του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Με κεντρικό πυρήνα την ψηφιακή έκθεση που περιλαμβάνει φωτογραφίες, επιστολές και άλλα τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου, που ετοίμασε το ΕΙΠ, θα παρουσιαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συζητήσεις και παρουσιάσεις σχετικές με την έρευνα και τις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης και διάγνωσης των γυναικείων καρκίνων. Σε ξεχωριστή εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Γιώργος Παπανικολάου: Παπ τεστ».

Τις εκδηλώσεις θα συνοδεύει έντυπο υλικό που θα διανέμεται στο κοινό για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου, καθώς και ενημέρωση για τις μεθόδους πρόληψης και διάγνωσης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.

ΠΗΓΗ

Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου