Στη Γροιλανδία ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος κρατήρας

Πρόκειται για έναν κρατήρα διαμέτρου 100 χιλιομέτρων, τον οποίο ανακάλυψαν Ευρωπαίοι επιστήμονες στην περιοχή της Γροιλανδίας. Ο κρατήρας είναι δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση ενός αστεροειδή ή κομήτη ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν από οποιαδήποτε άλλη γνωστή πρόσκρουση στη Γη.

Μόνο 180 κρατήρες πρόσκρουσης έχουν ανακαλυφθεί στη Γη, όμως κάθε ανακάλυψη συνδέεται με την εύρεση κρυμμένων θησαυρών. Σύμφωνα με τον επικεφαλή της διεπιστημονικής ομάδας, τον Δρ. Adam A. Garde, περίπου το 30% αυτών των κρατήρων περιέχουν πολύτιμους φυσικούς πόρους, όπως ορυκτά, πετρέλαιο ή αέριο.

Έως τώρα ο τίτλος του παλαιότερου γνωστού κρατήρα ανήκε στον κρατήρα «Vredefort» και βρισκόταν στη Νότιο Αφρική. Ήταν ηλικίας δυο δισεκατομμυρίων ετών και έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), το Πανεπιστήμιο Cardiff στην Ουαλία και το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, άλλαξε τα δεδομένα ανακαλύπτοντας ίχνη ενός γιγάντιου κρατήρα πρόσκρουσης, ηλικίας τριών δισεκατομμυρίων ετών, κοντά στην περιοχή Μανιτσοκ στη Δυτική Γροιλανδία.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Δρ. Iain McDonald από τη Σχολή Γήινων και Ωκεάνιων Επιστημών του πανεπιστημίου Cardiff, τόνισε ότι οι ερευνητές δεν ήταν εύκολο να πείσουν την επιστημονική κοινότητα για τη σημασία της έρευνάς τους, ωστόσο η βιομηχανία ήταν ξεκάθαρη σε σχέση με τα πιθανά οφέλη από την ανακάλυψη νέων κρατήρων.

«Μας πήρε περίπου τρία χρόνια να πείσουμε τους συναδέλφους μας στην επιστημονική κοινότητα για τη σημασία της έρευνάς μας, όμως η μεταλλευτική βιομηχανία ήταν πολύ πιο δεκτική», επισήμανε.
ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου