Ντοκουμέντο από το 1985: Στον βυθό του ναυαγισμένου «Μέντορα» που μετέφερε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα


Ενα μοναδικής αξίας απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του 1985 κυκλοφορεί στον ιστότοπο Youtube, στο οποίο γίνεται εκτενές αφιέρωμα στον τρόπο που ο Λόρδος Ελγιν μετέφερε από την Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η μεταφορά των ανεκτίμητης αξίας αρχαιοτήτων στην Αγγλία αντιμετώπισε δυσκολίες, αφού γινόταν από λιμάνι σε λιμάνι. Το πλοίο «Μέντωρ» βούλιαξε και τα γλυπτά, ύστερα από παρατεταμένη παραμονή στον βυθό ανελκύστηκαν από Έλληνες δύτες στα Κύθηρα και έφτασαν τελικά στην Βρετανία το 1804.

Οπως αναφέρεται στο oudeterapleustotita.blogspot.com, μετά την τηλεοπτική πρεμιέρα της ταινίας στο βρετανικό Channel 4 και το μέγεθος απήχησης που προκάλεσε στους υποστηρικτές της επιστροφής των Μαρμάρων, η κόπια καταστράφηκε «περιέργως».

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Κρίστοφερ Μάιλς, είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που στηρίζουν τον αγώνα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας η φράση -από την οποία η ταινία πήρε τον τίτλο της- «το πλοίο μετέφερε πέτρες άνευ αξίας», εννοώντας τα Μάρμαρα του Παρθενώνα... Η φράση ανήκει φυσικά στον Λόρδο Ελγιν.

Το βίντεο ανέβασε στο Youtube o χρήστης Αλέξης Παπαδόπουλος, ο οποίος και ήταν ένας εκ των εικονοληπτών του φιλμ στο οποίο διακρίνεται και ο νεαρός τότε Χιου Γκραντ.


ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου