Νέες άγνωστες φωτογραφίες του νεκρού Τσε Γκεβάρα βρέθηκαν σε κουτί πούρων


Aγνώστες μέχρι σήμερα φωτογραφίες της σορού του Τσε όπως βρέθηκαν σε κουτί πούρων και δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εφημερίδα El Pais.

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1928 στο Ροσάριο της Αργεντινής και δολοφονήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1967 στη Λα Ιγκέρα της Βολιβίας.

Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και τελικά δολοφονήθηκε.

Σαράντα επτά χρόνια μετά τον θάνατο του, η ισπανική εφημερίδα El Pais φέρνει στη δημοσιότητα νέα, άγνωστα μέχρι σήμερα, φωτογραφικά ντοκουμέντα της σορού του Τσε.

Τα πλάνα είχαν ληφθεί από φωτορεπόρτερ που έδωσε τα αντίγραφα τους σε ιερέα, φοβούμενος πως δεν θα μπορούσε να τις βγάλει από τη Βολιβία.

Τα καρέ βρέθηκαν μέσα σε ένα πακέτο πούρων στην ισπανική Σαραγόσα. Στο πακέτο βρίσκονται και δύο σπάνιες εικόνες της συμπολεμίστριας του Τσε Γκεβάρα, Ταμάρα Μπούνκε.

Τις φωτογραφίες τράβηκε ο Μαρκ Χούτεν, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Κάποια άλλα πλάνα που συμπεριλαμβάνονταν στο κουτί είναι αναγνωρίσιμα, μιας και πρόκειται για αντίγραφα εκείνων που είχαν παρουσιαστεί για "επιθεώρηση" από αστυνομικούς.

Ο Χούτεν έδωσε αργότερα αντίγραφα των φωτογραφιών στον ισπανό ιερέα Λουίς Κουαρτέρο, μέλος ιεραποστολής στη Βολιβία, επειδή δεν ήταν σίγουρος πως θα μπορούσε να τις βγάλει από τη χώρα, όπως και έγινε.

Οι φωτογραφίες έμειναν σε ένα κουτί πούρων αφού ο Αρτεάγα επέστρεψε στην Ισπανία. Ο ανιψιός του ιερέα, Ιμάνολ Αρτεάγα, τις ανακάλυψε πρόσφατα και τις έδωσε στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα αντικείμενα του Τσε Γκεβάρα που διέθεταν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους διώκτες του, ανήκε και το ημερολόγιό του, στο οποίο καταγράφονταν τα γεγονότα που σχετίζονταν με τη δράση του αντάρτικου σώματος στο έδαφος της Βολιβίας.

Η πρώτη καταχώρηση σε αυτό έγινε στις 7 Νοεμβρίου του 1966, λίγο καιρό μετά την εγκατάσταση του Τσε Γκεβάρα στην περιοχή Νιανκαουασού, ενώ η τελευταία καταγραφή σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1967, μία ημέρα πριν την σύλληψή του. Στο ημερολόγιο αναφέρεται πώς οι αντάρτες αναγκάστηκαν να προβούν σε επιχειρήσεις πρόωρα, εξαιτίας της ανακάλυψής τους από τον βολιβιανό στρατό, όπως και οι λόγοι για τους οποίος ο Γκεβάρα αποφάσισε να διαχωριστεί η φάλαγγα σε δύο μονάδες, χωρίς να καταφέρουν έκτοτε να έρθουν σε επαφή, περιγράφοντας συνολικά τα αίτια της αποτυχίας του αντάρτικου στρατού.

Το ημερολόγιο τυπώθηκε μετά από ελέγχους της γνησιότητάς του, στις 22 Ιουνίου 1968 στην Κούβα. Η διανομή του έγινε δωρεάν και συγχρόνως δημοσιεύτηκε σε άλλα έντυπα ανά τον κόσμο.

Τα άγνωστα μέχρι σήμερα καρέ:


















Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου