Ανθηδώνα: Δείτε από ψηλά το αρχαίο λιμάνι στα παράλια του Ευβοϊκού κόλπου


Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο ελληνικό λιμάνι, δεδομένου ότι, κατά κανόνα, τα αρχαία λιμάνια σήμερα είναι βυθισμένα εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Το λιμάνι της αρχαίας Ανθηδώνας ήταν το επίνειο της άλλοτε ισχυρής Θήβας, και τμήματά του βρίσκονται εκτός νερού, δίνοντας μια αρκετά καλή εικόνα της αρχαίας πόλης στο μακρινό παρελθόν.

Η Ανθηδόνα ήταν ομηρική Βοιωτική πόλη στα παράλια του βορείου Ευβοϊκού κόλπου. Τα ερείπιά της βρίσκονται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία της πόλης σύμφωνα με τον Παυσανία τον περιηγητή. Ονομάστηκε έτσι από μια νύμφη με το όνομα Ανθηδόνα ή από τον Άνθα τον γιο του θεού Ποσειδώνα και της Αλκυόνης, της κόρης του τιτάνα Άτλαντα. Εκεί όπου ναυπηγήθηκαν 100 τριήρεις μετά από ψήφισμα των Θηβαίων. Το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο λιμάνι της Ελλάδας, όπου τμήματά του είναι εκτός νερού, ενώ κατά κανόνα τα αρχαία λιμάνια είναι σήμερα βυθισμένα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Το λιμάνι είναι ο «πρωταγωνιστής» σε βίντεο από drone- παραγωγή του haanity στο YouTube, που συνοδεύεται μουσικά από τραγούδι στα αρχαία ελληνικά, από το παιχνίδι Assassin’s Creed: Odyssey.

Δείτε από ψηλά το λιμάνι της αρχαίας Ανθηδώνας





ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου