Floreal: Το Γαλλικό υποβρύχιο που βυθίστηκε στον Θερμαϊκό το 1918

Το γαλλικό υποβρύχιο Floreal που βυθίστηκε το 1918 κατά την διαρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στον Θερμαϊκό Κόλπο εντόπισε σε βάθος 98 μέτρων στα διεθνή χωρικά ύδατα από την ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη, πρόκειται για το 6ο ναυάγιο υποβρυχίου που εντοπίζει και ταυτοποιεί η συγκεκριμένη ομάδα!
 
Η έρευνα για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Floreal ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 με την βοήθεια πρωτογενων πηγών των γαλλικών και βρετανικών αρχείων. Λίγο πριν από το τέλος του 2023 η ομάδα που εκτελούσε εργασίες στον Θερμαϊκό Κόλπο βρέθηκε κοντά στην περιοχή για τον εντοπισμό άγκυρας πλοίου. Ομως κατα την διαρκεια των εργασιών εντοπίστηκε στόχος με διαστάσεις παρόμοιες με το υπό αναζήτηση υποβρύχιο, ακολούθησε υδρογράφηση μέσω ηχοβολιστικού με βάση τα στοιχεία που είχαν προκύψει τόσο από την ιστορική έρευνα όσο και από την αξιοποίηση πληροφοριών από τους ντόπιους επαγγελματίες ψαράδες και στη συνέχεια ακολούθησε αναγνώριση με ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα ROV.

H κλάση υποβρυχίων Pluviose του Γαλλικού Ναυτικού, στην οποία ανήκε και το Floreal, ήταν ουσιαστικά η πρώτη κλάση υποβρυχίων με πολεμικές δυνατότητες που μπήκε σε μαζική ναυπήγηση (1907-1910). Το Floreal καθελκύστηκε στις 18 Απριλίου 1907 στο Χερβούργο. Σχεδιασμένο από τον καινοτόμο Γάλλο μηχανικό Μάξιμ Λομπέφ ήταν ένα σκάφος αξιόπλοο και αξιόμαχο για την εποχή, με μέγιστη εμβέλεια 1390 ναυτικών μιλίων στην επιφάνεια με ταχύτητα 8,5 κόμβων και μέγιστη ταχύτητα τους 12 κόμβους και οπλισμό 8 τορπιλών. Με διαστάσεις 51μ μήκος και 5μ πλάτος και εκτόπισμα 553 τόνους σε κατάδυση και 404 τόνους στην επιφάνεια, διέθετε ενδιαιτήσεις για 25 μέλη πληρώματος.

Πώς βυθίστηκε το υποβρύχιο Floreal:

Όταν ξεκίνησε ο παγκόσμιος πόλεμος, το υποβρύχιο Floreal εντάχθηκε στις Γαλλικές μοίρες της Μάγχης με κύρια αποστολή την ανθυποβρυχιακή περιπολία. Την άνοιξη του 1918 οι ανάγκες του πολέμου το έφεραν στη Θεσσαλονίκη, όταν η συνθηκολόγηση της Ρωσίας άφηνε ασαφή την τύχη του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και υπήρξε ο κίνδυνος εξόδου του στη Μεσόγειο υπό Γερμανική διοίκηση.

Στις 2 Αυγούστου 1918, το υποβρύχιο Floreal με τη συνοδεία του αντιτορπιλικού Balliste απέπλευσε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Πάτρα. Ο καιρός ήταν καθαρός και η ορατότητα καλή. Το αντιτορπιλικό βρίσκονταν 400 μέτρα πίσω από το υποβρύχιο. Την ίδια ώρα στον Θερμαϊκό εισέπλεε το βρετανικό φορτηγό ατμόπλοιο Magda με τη συνοδεία του επίτακτου πλοίου νηοψίας HMS Hazel. Το Magda βρίσκονταν μπροστά, ενώ το HMS Hazel ακολουθούσε εκτελώντας συνεχές ζικ-ζακ σαν απαραίτητο ανθυποβρυχιακό αντίμετρο. Στις 01:30 κι ενώ βρίσκονταν πίσω και αριστερά από το Magda, το HMS Hazel εντόπισε το μικρό υποβρύχιο σε απόσταση 100 μέτρων, η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη κι ένα λεπτό αργότερα το HMS Hazel εμβόλισε το Floreal. Το Balliste έσπευσε αμέσως για βοήθεια, προσπαθώντας να το ρυμουλκήσει πίσω στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο τα νερά που μπήκαν στο υποβρύχιο ήταν μεγάλης έκτασης κι έτσι κρίθηκε προτιμότερο να κατευθυνθούν προς την πλησιέστερη ακτή της Χαλκιδικής. Παρόλες τις προσπάθειες όμως το υποβρύχιο τελικά βυθίστηκε στις 03:25, στο Θερμαϊκό Κόλπο αφού πρώτα εγκαταλείφθηκε επιτυχώς από όλο του το πλήρωμα.

Δείτε το βίντεο:





Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου