Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον βήχα


Ο βήχας, ειδικά τώρα το χειμώνα, είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους ταλαιπωρίας μας.
Ξέρουμε όμως τι μπορεί να σημαίνει;

1. Γιατί βήχω;

Ο βήχας είναι σύμπτωμα πολλών νοσημάτων του αναπνευστικού -από τα πολύ απλά έως τα πολύ σοβαρά-, μπορεί όμως να προκληθεί και από άλλες αιτίες, π.χ. παθήσεις του γαστρεντερικού, κακοήθη νεοπλάσματα, ανευρύσματα αορτής, να οφείλεται σε ορισμένα αντιϋπερτασικά φάρμακα καθώς και σε ψυχογενείς παράγοντες ή κάπνισμα, ρύπανση, ξηρασία, παθήσεις θυρεοειδούς κ.ά.

2. Βήχω και έχω φλέγματα. Πρέπει να ανησυχώ;

Ο βήχας διακρίνεται σε ξηρό μη παραγωγικό όταν δεν υπάρχει παραγωγή φλεγμάτων και σε υγρό ή παραγωγικό όταν παράγονται φλέγματα. Ο παραγωγικός βήχας μπορεί να δηλώνει μια απλή φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να είναι αρχική εκδήλωση πνευμονίας, φυματίωσης, βρογχογενούς καρκινώματος, βρογχίτιδας, πνευμονικού αποστήματος και άλλων νοσημάτων. Η πυώδης απόχρεμψη (παχύρρευστη, δύσοσμη και κιτρινοπράσινη) δηλώνει διαπύηση (έκκριση πύου), σε περιπτώσεις π.χ. πνευμονικού αποστήματος, φυματίωσης, βρογχοεκτασίας κ.λπ. Η αφρώδης, από τη μεριά της, είναι χαρακτηριστικό του πνευμονικού οιδήματος και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση σε καρδιολογική κλινική. Ο παραγωγικός βήχας ωστόσο δεν πρέπει να καταστέλλεται μέχρι να βρεθεί η αιτία που τον προκαλεί, εκτός και αν είναι πολύ έντονος ή εξαντλεί τον άρρωστο.

3. Όταν βήχω νιώθω δυσφορία. Γιατί;

Ο βήχας που συνοδεύεται από δυσφορία μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, τα οποία χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση. Ένα από αυτά είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (επιστροφή του φαγητού από το στομάχι στον οισοφάγο). Αυτός ο βήχας ευνοείται από τη λήψη τροφών, τη σωματική άσκηση και την κατάκλιση αμέσως μετά το γεύμα, ενώ επιδεινώνεται μετά την κατανάλωση καφέ ή άλλων ερεθιστικών τροφών. Μια άλλη περίπτωση είναι ο βήχας με δυσφορία να υποδηλώνει καρδιακή ανεπάρκεια, ειδικά αν συμβαίνει περισσότερο τη νύχτα και συνοδεύεται από δύσπνοια.

ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About Fotis_gate13

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου