«Σούπερ» ασπιρίνη καταπολεμά 11 διαφορετικούς καρκίνους

Μία υβριδική «σούπερ» ασπιρίνη μπορεί να συρρικνώσει τους καρκινικούς όγκους και να καταπολεμήσει 11 διαφορετικές μορφές καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το φάρμακο φαίνεται να έχει επίσης λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από την κλασική ασπιρίνη σε υψηλές δόσεις.
Επιστήμονες από το Κολέγιο City της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν πως το φάρμακο αναχαιτίζει την ανάπτυξη 11 διαφορετικών μορφών ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων – μεταξύ αυτών του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του προστάτη, του μαστού και της λευχαιμίας – δίχως να επηρεάζουν τα υγιή κύτταρα.
Ωστόσο, προς το παρόν έχουν δοκιμάσει αυτή την υβριδική ασπιρίνη μόνο σε καλλιέργειες κυττάρων και σε ζώα.

Η ασπιρίνη NOSH, όπως την ονόμασαν, χορηγήθηκε σε ποντίκια που έφεραν ανθρώπινους καρκινικούς όγκους του παχέος εντέρου. Οι όγκοι συρρικνώθηκαν κατά 85% καθώς τα κύτταρά τους έπαψαν να πολλαπλασιάζονται και άρχισαν να αυτοκαταστρέφονται, ενώ τα ζώα δεν παρουσίασαν κάποια ένδειξη τοξικότητας.

«Εάν αυτό που είδαμε στα ζώα, ισχύει και για τους ανθρώπους, το φάρμακο θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα ώστε να συρρικνώνονται οι όγκοι πριν από την έναρξη της αντινεοπλασματικής αγωγής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κόσροου Κασφί, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Προγράμματος Χημείας, Φυσιολογίας & Φαρμακολογίας του κολεγίου.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη του εμπορίου μπορεί να ελαττώσει το μέγεθος ορισμένων όγκων έως 50%. Η παρατεταμένη λήψη της, όμως, ενδέχεται να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ευαίσθητους ανθρώπους, όπως αιμορραγία στο πεπτικό, έλκος ή προβλήματα στους νεφρούς.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πως όταν λαμβάνει κανείς ασπιρίνη σε συστηματική βάση μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50%», είπε ο δρ Κασφί. «Η νέα μορφή που δοκιμάζουμε, όμως, είναι ακόμα πιο ισχυρή, ενώ ασκεί ελάχιστη τοξικότητα στα υγιή κύτταρα».

Μέσα σε 24 ώρες από την χορήγηση της ασπιρίνης NOSHσε καλλιέργεια ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, το φάρμακο αυτό είχε ασκήσει 100.000 φορές ισχυρότερη δράση απ’ ό,τι η κλασική ασπιρίνη, πρόσθεσε. Στις 72 ώρες, εξάλλου, η δράση της ήταν 250.000 εντονότερη.
«Τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν πως με τη νέα μορφή θα απαιτείται μικρότερη δόση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα – και μικρότερη δόση σημαίνει ακόμα λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες», εξήγησε.

Το νέο φάρμακο βασίζεται σε υβρίδιο δύο υπαρχόντων ασπιρινούχων σκευασμάτων. Το ένα απελευθερώνει οξείδιο του αζώτου, το οποίο προστατεύει το εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου. Το δεύτερο απελευθερώνει θειούχο υδρογόνο, το οποίο εντείνει την αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υβριδική ασπιρίνη είναι πιο αποτελεσματική στην καταπολέμηση του καρκίνου απ’ ό,τι τα δύο συστατικά της μεμονωμένα.

Ο δρ Κασφί και οι συνεργάτες του, που δημοσιεύουν την όλη έρευνα στην επιθεώρηση «ACS Medicinal Chemistry Letters», σημειώνουν ότι χρειάζονται πολλές ακόμα μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της «σούπερ» ασπιρίνης, έως ότου αρχίσει η ευρεία χρήση της σε ανθρώπους.
Την όλη έρευνα χρηματοδοτεί το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου