Πιο εύκολες οι ρυθμίσεις των δανείων, φρένο σε κατασχέσεις καταθέσεων


Αλλαγές στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν εμπόδια που διαπιστώνονται σήμερα στην εφαρμογή του. Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος προανήγγειλε χθες την αναμόρφωση του νόμου με τροπολογία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η τροπολογία περιλαμβάνει δέκα αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς οι οποίες εκτιμάται ότι θα κάνουν πιο αποτελεσματικό τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι αλλαγές αυτές προέκυψαν από τη διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων και βρίσκουν σύμφωνη την πλευρά των τραπεζών.

Συγκεκριμένα με τις επερχόμενες αλλαγές: 
Καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να διατηρεί έναν τραπεζικό λογαριασμό, του οποίου ποσόν κατάθεσης ώς τα 2.000 ευρώ δεν θα κατάσχεται και θα προστατεύεται και από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού απαιτήσεων της τράπεζας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ομαλή πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές που είναι εξαιρετικής σημασίας για τη σύγχρονη καθημερινότητά τους (π.χ. διαφύλαξη ενός ελάχιστου ποσού για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών).

Καταργείται η υποχρεωτική για τον οφειλέτη προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού πριν από την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμιση των χρεών. Τα αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης δεν ήταν ικανοποιητικά, εξαιτίας κυρίως της απροθυμίας των πιστωτικών ιδρυμάτων να επεξεργαστούν με ουσιαστικό τρόπο τα σχετικά αιτήματα των οφειλετών.

- Η περίοδος ρύθμισης των χρεών θα ανέρχεται πλέον σε πέντε έτη - από τέσσερα που είναι σήμερα - και θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης. Αν οι καταβολές που πραγματοποιούνται από τον οφειλέτη κατά την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση της απόφασης υπολείπονται αυτών που ορίζονται με την απόφαση του δικαστηρίου, ο οφειλέτης θα έχει πλέον τη δυνατότητα να καταβάλει το ποσόν αυτό μέχρι έναν χρόνο μετά τη λήξη της περιόδου ρύθμισης. Κατ' αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται και οι δυσμενείς συνέπειες για τον οφειλέτη από τυχόν καθυστέρηση στην εκδίκαση της αίτησής του.

- Στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής (π.χ. χρόνια ανέργους, ασθένεια κ.λπ.) το δικαστήριο σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο μπορεί να ορίσει μικρού ύψους ή και μηδενικές καταβολές και να διαγράψει τα χρέη εντός τεσσάρων ετών. Με τη ρύθμιση που προωθείται, η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα τρία χρόνια.

- Το ποσόν μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη

- Την εξόφληση του οποίου πρέπει να ρυθμίσει ο οφειλέτης για να την εξαιρέσει από τη ρευστοποίηση - θα μπορεί πλέον να ρυθμίζεται και σε μεγαλύτερο των είκοσι ετών χρονικό διάστημα.

- Οταν οι απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν εκχωρηθεί σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, πρέπει οι εταιρείες αυτές να ορίζουν αντίκλητο στην Ελλάδα.

- Ενισχύεται ο συλλογικός χαρακτήρας της ρύθμισης των χρεών που άλλωστε εξυπηρετεί και το συμφέρον του οφειλέτη. Δηλαδή, πρέπει κατ' αρχήν η ρύθμιση να περιλαμβάνει τα χρέη όλων των πιστωτών.

- Καθορίζεται χαμηλότερο κόστος για τις επιδόσεις δικογράφων της
διαδικασίας.

- Προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης του ποσού που θα κληθεί αναδρομικά να καταβάλει ο οφειλέτης σε περίπτωση αύξησης των μηνιαίων καταβολών με την εφετειακή απόφαση.

- Επιτρέπεται η αίτηση αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης, σε περίπτωση που η πρωτόδικη απόφαση είναι απορριπτική, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Εφετείου.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου