Oι πρόσφατες καταδίκες πολιτών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την κατηγορία ότι συνωμότησαν για την ανατροπή του καθεστώτος, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αποδείξεις, καθώς και η στήριξη της χώρας στο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο άνοιξαν ξανά το διάλογο για τους λόγους που οι Άραβες τα τελευταία χρόνια εμπλέκονται ενεργά με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο…
Σύμφωνα με καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον βρετανικό Guardian, τα ΗΑΕ χρησιμοποιούν ξεκάθαρα το ποδόσφαιρο ως «πλυντήριο» για να «καθαρίσουν» την εικόνα τους από τις κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της FA, Λόρδος Τρίσμαν, ζήτησε να μπει ειδικός όρος που να αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα ενός επίδοξου επενδυτή σε κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ, έτσι ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστοι συσχετισμοί.
Περιγράφοντας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως μια «μαύρη τρύπα» βασικών ανθρωπίνων δικαιώματα, ο ερευνητής του Παρατηρητηρίου, Νίκολας ΜακΓκίχαν, τόνισε στον Guardian: «Σε αυτή την κατάσταση, ένας σύλλογος της Πρέμιερ Λιγκ (Μάντσεστερ Σίτι) χρησιμοποιείται ως ένα όχημα επωνυμίας για να προωθηθεί και να “ξεπλυθεί” αποτελεσματικά η φήμη μιας χώρας που διαιωνίζει τις καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό πρέπει να ενδιαφέρει τους οπαδούς της ομάδας, όπως και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η αγορά της Σίτι από τον Σεΐχη επέτρεψε στο Άμπου Ντάμπι να κατασκευάσει μια δημόσια εικόνα ενός προοδευτικού και δυναμικού κράτους του Κόλπου, προκειμένου να αποσπάται η προσοχή από ό,τι συμβαίνει πραγματικά στη χώρα.
Στα ΗΑΕ, 69 Ισλαμιστές, μεταξύ τους δικηγόροι, δάσκαλοι και ακαδημαϊκοί καταδικάστηκαν με φυλάκιση από 7 έως 15 χρόνια για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, ως μέλη της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας». Συνολικά δικάστηκαν 94 άτομα και όλα αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, ενώ αρκετοί υποστήριξαν ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια στη διάρκεια της κράτησής τους. Το Παρατηρητήριο, μαζί με την Διεθνή Αμνηστία και άλλους ακτιβιστές και δικηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασαν τις φυλακίσεις. Στην απάντησή του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις κατηγορίες για βασανιστήρια στους φυλακισμένους, τονίζοντας απλά ότι έπρεπε να τα είχαν καταγγείλει στην αστυνομία!
Ο Σεΐχης Μανσούρ που αγόρασε την Μάντσεστερ το 2008 είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός των ΗΑΕ, ενώ είναι και πρόεδρος δικαστηρίου στο Άμπου Ντάμπι. Του ίδιου δικαστηρίου που καταδίκασε τους 96.
H επίσημη γραμμή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ότι οι επενδύσεις αποτελούν προσωπικές και όχι κρατικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Αρκετοί αναλυτές, ωστόσο, όπως επισημαίνει η Hurriyet, δεν πείθονται, αφού γνωρίζουν πως τα συμφέροντα δεν είναι ξεκάθαρα, ενώ μέλη των βασιλικών οικογενειών διαχειρίζονται και κρατικό χρήμα.
Ανάλογη είναι και η εικόνα στο Κατάρ, όπου έχει μπει δυναμικά στο ποδόσφαιρο. Η Qatar Investment Authority αγόρασε την Παρί Σεν Ζερμέν μετατρέποντάς την σε υπερδύναμη, ενώ θα διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022. Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, με συνέντευξή της στην «Αυγή» είχε κρούσει τον κώδωνα για τους εργάτες και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας τους στα γήπεδα. Παράλληλα, το Al Jazeera έχει αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τους αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ, της Serie A, καθώς και της γαλλικής Ligue 1 και φυσικά τα τελευταία χρόνια η χώρα στηρίζει την Μπαρτσελόνα.
Το Κατάρ, πάντως, παρότι στηρίζει κάποιες δυνάμεις Ισλαμιστών που ενεργούν εξτρεμιστικά, έχουν γίνει βήματα προόδου, καθώς με τη διοργάνωση του Μουντιάλ και τις καταγγελίες διακυβεύονταν πολλά. Το Qatar Foundation, το οποίο μέχρι και πέρυσι αποτελούσε χορηγό στη φανέλα της Μπαρτσελόνα, έχει βοηθήσει στο να θεσπιστούν δικαιώματα για τους εργάτες. Τα πρόβλημα ωστόσο με το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό παραμένουν.
Η κατάσταση πάντως μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς η δημοσιότητα που λαμβάνουν τα εν λόγω κράτη λόγω της ενασχόλησής τους με το ποδόσφαιρο, ουσιαστικά μπορεί να προκαλέσει περισσότερη προσοχή για τις παραβιάσεις που γίνονται όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα….
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου