Κιβαλίνα: Το χωριό που σε λίγα χρόνια θα το καταπιεί ο ωκεανός


Οι 400 κάτοικοι του χωριού Κιβαλίνα στη βορειοδυτική Αλάσκα θα πρέπει σύντομα να μετακομίσουν καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες το χωριό τους σε λιγότερο από μια δεκαετία δεν θα υπάρχει πια γιατί θα το έχει «καταπιεί» ο ωκεανός.

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή της Αρκτικής της Αλάσκας έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που οι πάγοι λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς και τα νερά έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν τόσο που διαβρώνουν τις ακτές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσπαθήσει να βοηθήσει τους 400 περίπου Ινουί που ζουν στην Κιβαλίνα, χτίζοντας ένα αμυντικό τείχος κατά μήκος της παραλίας, το 2008. Ωστόσο, ακόμα κι αυτό το τείχος δεν απέτρεψε την εκκένωση του νησιού πριν από δύο χρόνια λόγω μιας σφοδρής καταιγίδας.

Τώρα, οι ειδικοί προβλέπουν ότι το νησί-φράγμα των 7,5 μιλίων θα είναι ακατοίκητη από το 2025, και υπό τη θάλασσα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι θα κοστίσει μέχρι και 400.000.000 δολάρια η μετεγκατάσταση των κατοίκων, αν και δεν έχει διευκρινίσει αν είναι πρόθυμη να τα δώσει..ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου