Paulo Sousa: Ο Πορτογάλος γητευτής που πέρασε από το ελληνικό πρωτάθλημα!


O Πάολο Σόουζα βάσει της καριέρας που κουβαλούσε στις πλάτες του αλλά και της ηλικίας στην οποία αποφάσισε να έρθει στη χώρα μας, ήταν η μεγαλύτερη μεταγραφή που είχε κάνει ως τότε ελληνικός σύλλογος. Πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Tο 2000, την εποχή των… παχέων αγελάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα, παίκτες με όνομα βαρύ σαν ιστορία όπως ο Πάολο Σόουζα, εν ενεργεία διεθνείς με την Εθνική Ομάδα της Πορτογαλίας, με πλούσιο παλμαρέ των δύο Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα με δύο διαφορετικές ομάδες αλλά και με θητεία σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ (Γιουβέντους, Ίντερ, Πάρμα, Ντόρτμουντ, Σπόρτιγνκ, Μπενφίκα), δεν πείθονταν εύκολα να έρθουν στην ποδοσφαιρική… ψωροκώσταινα.

Και, όμως, αυτός ο μεγάλος «αρτίστας» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αυτή η τεράστια προσωπικότητα που λέγεται Πάολο Σόουζα είπε το «ναι» στη μυθική πρόταση του Παναθηναϊκού και ήρθε στην Ελλάδα.

Βέβαια, εκτός από λαμπρή καριέρα κουβαλούσε και προβλήματα τραυματισμών, αλλά όλα αυτά μικρή σημασία είχαν. Τουλάχιστον για τους φιλάθλους του «τριφυλλιού», που τον λάτρεψαν σαν Θεό και ακόμη θυμούνται την επική γκολάρα στο 3-1 επί της Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ και τον τρόπο με τον οποίο… χάιδευε τη μπάλα όσες φορές την ακουμπούσε.

Τα πρώτα χρόνια
Ο Πάολο Σόουζα γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1970. Στο ζενίθ της καριέρας του ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς μέσους στον κόσμο και παρά τους τραυματισμούς που του στέρησαν πολλές ευκαιρίες πρόλαβε να καταξιωθεί στην ποδοσφαιρική ιστορία. Στα 19 του χρόνια έγινε ήδη παγκόσμιος πρωταθλητής νέων με την αλησμόνητη ομάδα της Πορτογαλίας με συμπαίκτες τους Φίγκο και Ρούι Κόστα.

Με την εθνική της Πορτογαλίας έπαιξε και στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 1996 (έφτασε στα προημιτελικά) και του 2000 (αποκλείστηκε στα ημιτελικά) καθώς και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 (βρέθηκε στην αποστολή).

Η καριέρα του

Σε επίπεδο συλλόγων ξεκίνησε την καριέρα από τη Μπενφίκα το 1989. Με τους «αετούς» αγωνίστηκε ως το 1993, όπου και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό. Ακολούθως αγωνίστηκε για μία σεζόν στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας με επιτυχία, και ύστερα έκανε το μεγάλο άλμα στο εξωτερικό υπογράφοντας στη Γιουβέντους, την οποία υπηρέτησε για μία διετία και το 1996 κατέκτησε μαζί της το Τσάμπιονς Λιγκ!
Ωστόσο, η «Γιούβε» δεν τον κράτησε στις τάξεις της και εκείνος την τιμώρησε στον επόμενο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τον βρήκε αντίπαλό της ως παίκτη της Ντόρτμουντ. Σε εκείνο τον αγώνα ο Πάολο Σόουζα έπαιξε εκπληκτικά, σκόραρε, πήρε την προσωπική του ρεβάνς και έγινε ο πρώτος παίκτης που κατακτούσε το Τσάμπιονς Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ιταλία, για λογαριασμό της Ίντερ, στην οποία δεν «έπιασε» κυρίως λόγω των προβλημάτων τραυματισμών που τον ταλαιπωρούσαν. Το 2000 δόθηκε δανεικός στην Πάρμα, από όπου... πέρασε και δεν ακούμπησε πριν πάει στον Παναθηναϊκό για 1,5 χρόνο. Μετά τους «πράσινους» αγωνίστηκε για λίγο στην Εσπανιόλ όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Αμέτρητες οι κούπες του

Στο πλούσιο παλμαρέ του Πάουλο Σόουζα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων του 1989, που πήρε με την εθνική K20 της χώρας του, ένα πρωτάθλημα (1991) και ένα Κύπελλο Πορτογαλίας (1993), που τα χάρηκε με τη Μπενφίκα, ένα πρωτάθλημα (1995), ένα Κύπελλο (1995), και το Τσάμπιονς Λιγκ του 1996, τα οποία κατέκτησε με τη Γιουβέντους, καθώς και το Τσάμπιονς Λιγκ και το Διηπειρωτικό Κύπελλο που κέρδισε το 1997 με τη Ντόρτμουντ!

Πάταγος με τη μεταγραφή του
Στις 2 Ιουλίου του 2000, λοιπόν, αυτός ο παικταράς είπε το «ναι» στον Παναθηναϊκό. Η διοίκηση του «τριφυλλιού» τίναξε τη μπάνκα στον αέρα και τον έντυσε στα πράσινα. Συγκεκριμένα έδωσε το ποσό των 500 εκατ. δραχμών στην Ιντερ και είχε συνάψει συμβόλαιο με τον Πορτογάλο άσο έναντι 1,1 δισ. δραχμών το χρόνο (κοντά στα 3,7 εκατ. Ευρώ!). Η άφιξή του στην Αθήνα προκάλεσε παροξυσμό στις τάξεις των οπαδών του Παναθηναϊκού, που τον υποδέχθηκαν με τον δέοντα ενθουσιασμό.

Η γκολάρα με τη Γιούβε!

Μπορεί σε γενικές γραμμές να μη δικαιολόγησε τα πολλά χρήματα που δαπανήθηκαν για χάρη του (κυρίως λόγω τραυματισμών), όμως ο κόσμος του Παναθηναϊκού τον αγάπησε έντονα. Ακόμη θυμάται το ασύλληπτο γκολ του στο 3-1 επί της Γιουβέντους στο κατάμεστο στις 8/11/2000, το οποίο έδωσε στο «τριφύλλι» την πρόκριση για την επόμενη φάση του θεσμού και άφησε την πρώην ομάδα του εκτός συνέχειας. Θυμάται επίσης έντονα και την καταπληκτική ασίστ του στον Βαζέχα στο 1-1 με τη Λα Κορούνια στις 19/9/2000 στο ΟΑΚΑ, για την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Σόουζα ήταν παίκτης για τα μεγάλα ματς. Έτσι, και την επόμενη χρονιά (2001/2002) η συμβολή του κυρίως στα παιχνίδια στη Λεωφόρο με την Άρσεναλ και τη Σάλκε ήταν καθοριστική για την πρόκριση του «τριφυλλιού» στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

«Δεν μπορεί το παλικάρι»


Τα προβλήματα τραυματισμών που τον ταλαιπωρούσαν καθώς και η κόντρα του με τον Άγγελο Αναστασιάδη τον οδήγησαν στην έξοδο. Ο τότε κόουτς του «τριφυλλιού» δεν άντεχε από τις συχνές απουσίες του, πιστεύει ότι κοροϊδεύει τον ίδιο και την ομάδα και σε μία συνέντευξη Τύπου-σταθμός στη Λεωφόρο είπε την αμίμητη φράση. «Υπακοή ίσον ζωή, ειδάλλως θάνατος!», πριν αναφέρει πως: «Δεν ήταν έτοιμος ο κύριος Σόουζα να παίξει σήμερα στον Παναθηναϊκό, δεν ήταν έτοιμος να μαρκάρει, να βάλει τα πόδια του στη φωτιά, αλλά μόνο για να κάνει πασούλες και να περπατάει. Δεν μπορεί το παλικάρι!».

Η αφορμή με το κρασί
Ο Σόουζα τέθηκε στο περιθώριο από τον Αναστασιάδη, ο οποίος όμως έφυγε νωρίτερα από τον Πορτογάλο. Το τέλος του από τον Παναθηναϊκό ήρθε μετά την αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη βαριά ήττα των «πράσινων» τον Δεκέμβριο του 2001. Ή τουλάχιστον η αφορμή του τέλους του. Ο Πορτογάλος ήρθε σε κόντρα με τον τότε βοηθό προπονητή της ομάδας, Στράτο Αποστολάκη και λίγο αργότερα αποδεσμεύθηκε, έχοντας χρησιμοποιηθεί σε μόλις 10 ματς πρωταθλήματος.

Η αφορμή ήταν ένα φραστικό επεισόδιο που είχε με τον Στράτο Αποστολάκη και ο λόγος ενα μπουκάλι κρασί, η αποστολή δειπνούσε στη Μαδρίτη με το κλίμα να μην είναι το ιδανικό εξαιτίας της ηττας με 3-0 από τη Ρεάλ.Ο Σόουζα αποτέλεσε παρελθόν μετά από 1,5 χρόνο στον Παναθηναικο.

Ο κόουτς Πάολο

Μετά το τέλος της καριέρας του και κατόπιν ώριμης σκέψης ο Πάολο Σόουζα αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της προπονητικής. Το 2008 ανέλαβε βοηθός προπονητή στην Εθνική Πορτογαλίας, αλλά στη συνέχεια της ίδιας χρονιάς κλήθηκε να γίνει προπονητής της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς όπου και έμεινε έως το τέλος της ίδιας σεζόν (2008-2009).

Το 2009 «μετακόμισε» στην ουαλική Σουόνσι, που αγωνιζόταν στην Τσάμπιονσιπ Αγγλίας και με την οποία τερμάτισε στην 7η θέση. Το καλοκαίρι του 2010 ανέλαβε προπονητής της Λέστερ Σίτι, η οποία αγωνίζεται και αυτή στην ίδια κατηγορία. Την περσινή σεζόν βρέθηκε στον πάγκο της ουγγρικής Βιτεόντεον, ενώ από φέτος το καλοκαίρι ανέλαβε τα ηνία της Ισραηλινής Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Τίτλοι (ποδοσφαιριστής):
Με τη Benfica
· Πρωτάθλημα Πορτογαλίας: 1990/91
· Κύπελλο Πορτογαλίας: 1992/93
· Σούπερ Καπ Πορτογαλίας: 1989

Με τη Juventus
· UEFA Champions League: 1995/96
· Πρωτάθλημα Ιταλίας: 1994/95
· Κύπελλο Ιταλίας: 1994/95
· Σούπερ Καπ Ιταλίας: 1995

Με τη Borussia Dortmund
· UEFA Champions League: 1996–97
· Διηπειρωτικό Κύπελλο: 1997
· Σούπερ Καπ Γερμανίας: 1996

Εθνική Πορτογαλιας 
· Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων FIFA (U-20): 1989
· Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: 3η θέση το 2000


Φοβερό γκολ του στο 3-1 επί της Γιουβέντους:


Κατακτά με την Γιουβέντους το 1996 το Τσάμπιονς Λιγκ:

Κατακτά το Champions League με την Borussia Dortmund




ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου