Η Ελβετία διεξάγει διαγωνισμό για τη δημιουργία εθνικού ύμνου


Τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τη δημιουργία του νέου εθνικού ύμνου της χώρας ανακοίνωσε το ελβετικό κράτος, δίνοντας την ευκαιρία στους χιλιάδες συμμετέχοντες να διεκδικήσουν το χρηματικό έπαθλο.

Νέο Εθνικό Ύμνο ψάχνει η Ελβετία και μάλιστα μέσω διαγωνισμού, καθώς πιστεύεται πως ο τωρινός εθνικός ύμνος είναι παλαιομοδίτικος.

Ο ελβετικός Εθνικός Ύμνος είχε γραφτεί το 1841 και περιλαμβάνει αναφορές στο Θεό, στην πίστη, στη φύση, στα βουνά, στον ήλιο κ.α.. Όμως, πλέον οι αρμόδιοι θέλουν ο νέος ύμνος να εκφράζει τις αξίες της σύγχρονης Ελβετίας και δη τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού οργανισμού ο οποίος έναρξη του διαγωνισμού αναζητεί νέους στίχους που θα αντικαταστήσουν τους "ξεπερασμένους και δύσκολους" του ισχύοντος Ελβετικού Ψαλμού.

"Ο Ψαλμός, σε γενικές γραμμές, δεν σημαίνει τίποτα για την Ελβετία", δήλωσε ο επικεφαλής του διαγωνισμού Lukas Niederberger, προσθέτοντας ότι "είναι ένα όμορφο τραγούδι για τον Θεό, ένας υπέροχος ύμνος, αλλά δεν λέει τίποτα για τις αξίες και τις αρετές της χώρας".

Η οδηγία προς τους επίδοξους στιχουργούς είναι πως θα πρέπει να κάνουν μνεία στις αξίες που κατοχυρώνονται από το ελβετικό σύνταγμα, όπως η δημοκρατία και η αλληλεγγύη. Αν το επιθυμούν, μπορούν να παρουσιάσουν και νέα σύνθεση. Ούτε λίγο ούτε πολύ σύμφωνα με τον Guardian, ο νικητής θα λάβει ως έπαθλο το ποσό των 10.000 ελβετικών φράνκων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελβετία αποφασίζει να αλλάξει τον εθνικό της ύμνο. Ο αρχικός ύμνος της χώρας λεγόταν Rufst Du, Mein Vaterland, ωστόσο αποσύρθηκε καθώς ο ρυθμός του είναι πολλές ομοιότητες με εκείνον του God Save the Queen, γεγονός που δημιουργούσε σύγχυση στις αθλητικές εκδηλώσεις.

Κριτική επιτροπή θα είναι το Ομοσπονδιακό συμβούλιο. Θα υπάρξουν 25 κριτές ανάμεσά τους αθλητές, μουσικοί και συγγραφείς. Ο διαγωνισμός ξεκινά την 1η Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έξι μήνες.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου