Η Μέριλιν Μονρόε η γνωστη ηθοποιός με τα δύσκολα παιδικά χρόνια που σε ηλικία μόλις τριανταέξι χρονών έφυγε πρόωρα από τη ζωή, υπήρξε το απόλυτο σύμβολο του σεξ και ήταν αυτή η προσωπικότητα που ουσιαστικά όρισε αυτό που ονομάζουμε σήμερα σταρ. Ας θυμηθούμε παρακάτω την πορεία αυτής της χαμογελαστής κοπέλας που έφυγε τόσο νωρίς...
H Μέριλιν Μονρόε γεννήθηκε στις 1 Ιουνίου του 1926 στο Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και το πραγματικό της όνομα ήταν Νόρμα Τζην Μόρτενσεν. Ήταν το όνομα με το οποίο την δήλωσε η μητέρα της στο ληξιαρχείο εμπνευσμένο από το όνομα ενός περιστασιακού συντρόφου της, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα. Νόθο παιδί της Γκλάντις Περλ Μπέικερ και άγνωστου πατέρα πέρασε άσχημη παιδική ηλικία. H μητέρα της νοσηλεύτηκε αρκετές φορές σε ψυχιατρικά ιδρύματα ενώ η ίδια φιλοξενήθηκε σε διάφορες οικογένειες.
Σε ηλικια μολις εννέα ετών μπήκε σε ορφανοτροφείο, στα έντεκά της έμενε σε μια φίλη της μητέρας της και σε ηλικία δεκαέξι ετών εγκαταλείψε το σχολείο για να παντρευτεί έναν νεαρό εργάτη. Ενα σε ηλικία είκοσι ετών ήταν ήδη παντρεμένη και διαζευγμένη. Ξεκίνησε ως μοντέλο και μετά ασχολήθηκε ως κομπάρσος σε ταινίες. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ενας παίκτης του μπέιζμπολ ο Τζο Ντι Μάτζιο με τον οποίο και χώρισε μετά από εννιάμηνη συμβίωση.
Οι πρώτες επιτυχίες τις ως ηθοποιός, ήρθαν το 1950 με τις ταινίες «Η ζούγκλα της ασφάλτου» του Τζον Χιούστον και «Όλα για την Εύα» με τη Μπέτι Ντέιβις. Η ταινία μετά την προβολή της απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και θεωρήθηκε φαβορί για τα Όσκαρ και ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας. Το "Όλα για την Εύα" (All About Eve - 1950) του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς είναι μία κλασσική ταινία της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ με ένα υπέροχο καστ: Μπέτι Ντέιβις, Αν Μπάξτερ, Τζορτζ Σάντερς, Σελέστ Χολμ και βέβαια η Μέριλιν Μονρόε σε έναν από τους πρώτους της ρόλους.
Η πιο σημαντική χρονιά στη σύντομη καριέρα της Μέριλιν Μονρόε είναι σίγουρα το 1953. Τη χρονιά αυτή θα γυρίσει τρεις από τις πιο γνωστές τις ταινίες το "How to Marry a Millionaire" του Jean Negulesco το "Gentlemen Prefer Blondes" του Howard Hawks και βέβαια, το φιλμ "Niagara" του Henry Hathaway. Παράλληλα, εκείνη την εποχή προκλήθηκε σκάνδαλο όταν γνωστοποιήθηκε ότι η νεαρή ηθοποιός είχε παλιότερα ποζάρει γυμνή στο περιοδικό Playboy.
Η κομεντί «Οι Άντρες Προτιμούν τις Ξανθιές» ηταν ριμέικ του θεατρικού μιούζικαλ, που ανέβηκε το 1949 στο Broadway ηταν μια αριστουργηματική κοινωνική σάτιρα ηθών της μεταπολεμικής Αμερικής σε σκηνοθεσία Χάουαρντ Χοκς ένα κλασσικό μιούζικαλ. Η πρωτότυπη ιστορία γράφτηκε το 1925 από την Anita Loos στο ομότιτλο μυθιστόρημά της και συγκίνησε το Αμερικανικό κοινό. Το 1949 η Anita Loos σε συνεργασία με τον Joseph Fields, διασκεύασαν το μυθιστόρημα σε θεατρικό κείμενο για μιούζικαλ και με τη μουσική του Jule Styne και τη σκηνοθετική μαεστρία του John C. Wilson ανέβηκε για πρώτη στη σκηνή στο Ziegfeld Theatre στο Broadway στις 8 Δεκεμβρίου, δίνοντας συνολικά 740 παραστάσεις μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 1951.
Η θεατρική επιτυχία του έργου οδήγησε τον σκηνοθέτη Howard Hawks στην κινηματογραφική μεταφορά του με τις Τζέϊν Ράσελ και την Μέριλιν Μονρόε να ενσαρκώνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε μία ταινία που στην εποχή της, έσπασε τα ταμεία. Η ταινία βέβαια έμεινε στην ιστορία και για έναν ακόμη λόγο, καθώς εδώ είναι που ο Μέριλιν Μονρόε, ερμηνεύει το αξέχαστο τραγούδι:"Diamonds Are A Girl's Best Friend".
Την ίδια χρονιά η Μέριλιν Μονρόε, πρωταγωνίστησε και στο φιλμ "Νιαγάρας" 1953 του Χένρι Χάθαγουεϊ , πρωταγωνιστές είναι Μέριλιν Μονρόε και Τζόζεφ Κότεν ένα ζευγάρι που κάνει τις διακοπές του σ’ ένα γραφικό μπανγκαλόου στους ρομαντικούς καταρράχτες του Νιαγάρα. Το «Νιαγάρα» ηταν παραγωγής της 20th Century Fox μια ταινία που έχει φανερά στηριχθεί πάνω στην παρουσία της Μονρόε, ενα αγωνιώδες φιλμ νουάρ. Η ταινία είναι γυρισμένη το 1953 την χρυσή εποχή του κινηματογράφου στο Χόλιγουντ. Η εποχή των μεγάλων σταρ και τα είδωλων, την εικόνα των οποίων δημιούργησαν πάντα για όφελος τους τα μεγάλα στούντιο και οι εταιρείες παραγωγής της εποχής, κλασσικό παράδειγμα και εν τέλει θύμα του συστήματος η αξέχαστη Μέριλιν Μονρόε, η γυναικα που επαναπροσδιόρισε την έννοια του σταρ.
Η Μέριλιν Μονρόε έχει παίξει σε πολλά σπουδαία φιλμ, το «Νιαγάρα» όμως ήταν από τα πιο αναγνωρισμένα της καριέρας της. Το 1953 ήταν μία καθοριστική και «γεμάτη» χρονιά για την Μονρόε, η οποία είδε την καριέρα της να απογειώνεται, καθώς πρωταγωνίστησε, εκτός από το «Νιαγάρα» και σε άλλες δύο κλασσικές ταινίες: «Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές» μαζί με την Τζέιν Ράσελ και «Πώς να παντρευτείτε έναν εκατομμυριούχο» μαζί με την Λορίν Μπακόλ.
Το 1955 η Μέριλιν Μονρόε πρωταγωνίστησε στην ταινία «Επτά χρόνια φαγούρα» ενω το 1956 έπαιξε στην ταινία «Στάση του Λεωφορείου» για την οποία προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ. Ενώ το 1959 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Τζακ Λέμον και τον Τόνι Κέρτις στην ταινία «Μερικοί το προτιμούν καυτό».
Στο «Μερικοί το προτιμούν καυτό» 1959 του Μπίλι Γουάιλντερ, δύο μουσικοί από το Σικάγο, ο Joe Τόνι Κέρτις και ο Jerry Τζακ Λέμον, γίνονται τυχαία μάρτυρες ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ τοπικών γκάνγκστερ. Μία κλασσική κωμωδία δια χειρός Μπίλι Γουάιλντερ. Υποψήφια για 6 βραβεία Oscar, κέρδισε όμως μόνο αυτό για την κατηγορία κοστουμιών, ενώ παράλληλα τιμήθηκε με τρεις Χρυσές Σφαίρες. Αν και από πολλούς θεωρείται υπερεκτιμημένη, είχε τεράστια απήχηση στο κοινό και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι στο Internet Movie Data Base (imdb) βρίσκεται στη θέση 89, με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Το 1961 η Μονρόε χώρισε από τον τρίτο σύζυγό της τον Άρθουρ Μίλλερ και εισήχθη λιγο αργοτερα σε ψυχιατρική κλινική ενω το 1962 απολύθηκε από την εταιρία Fox εξαιτίας της ασυνέπειας που παρουσίαζε. Μετά από ένα μήνα βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών ενω ο τοπικός ιατροδικαστής που κλήθηκε για να γνωματεύσει περι των συνθηκών του θανάτου της αποφάνθηκε ότι επρόκειτο πιθανότατα για αυτοκτονία. Πολλά όμως γράφτηκαν για το θάνατο της αλλά και για τη φημολογούμενη σχέση της με τον Τζον Κένεντι, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίσε ο Φρανκ Σινάτρα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου