Πλάκες χρυσού αξίας άνω των 300 εκατ. εντοπίστηκαν σε ναυάγιο 200 ετών

Πλάκες χρυσού σημερινής αξίας άνω των 300 εκατ. δολ. εκτιμούν οι αναλυτές ότι βρίσκονται στο κουφάρι του SS Central America στο βυθό του Ατλαντικού, 160 ν.μ. ανοικτά των ακτών της Ν. Καρολίνας.

Το καράβι είχε χαθεί το 1857 έπειτα από θαλασσοταραχή προκαλώντας τότε μαζικές εκροές τραπεζικών καταθέσεων και οικονομική κρίση στις ΗΠΑ. Από τότε πέρασαν πάνω από 130 χρόνια για να εντοπιστεί για πρώτη φορά και 157 χρόνια για να ανασυρθούν τα πρώτα αντικείμενα απ’ το βυθό.

Η Odyssey Marine Exploration που έχει αναλάβει τα δικαιώματα της ανέλκυσης ανακοίνωσε πως έχει ήδη ανασύρει πέντε πλάκες χρυσού βάρους από 96,5 ως 313,5 ουγγιές Επίσης δύο χρυσά νομίσματα με τον αμερικανικό αετό και στις δύο όψεις, ένα μπουκάλι καθώς και άλλα μικροπράγματα απ’ το εσωτερικό του πλοίου.

Η έρευνα με ειδικά ρομποτικά υποβρύχια – λόγω του βάθους – συνεχίζεται και οι αναλυτές συνδυάζοντας τα ιστορικά στοιχεία για το φορτίο του πλοίου και τον αντίκτυπο που είχε προκαλέσει η βύθιση του εκτιμούν ότι η σημερινή αξία του χρυσού που κουβαλούσε φθάνει περίπου στα 336 εκατ. δολ.

Το ατμόπλοιο μήκους 85 μέτρων, μετέφερε πάνω από 21 τόνους χρυσού σε ράβδους, πρόσφατα κομμένα χρυσά νομίσματα και ακατέργαστο χρυσό από τα ορυχεία της Καλιφόρνιας, καθώς και την προσωπική περιουσία και τα υπάρχοντα των 477 επιβατών του, οι περισσότεροι εκ των οποίων χάθηκαν όταν το πλοίο βυθίστηκε.

Έκτοτε το πλοίο έγινε θρύλος με τις ιστορίες για την τύχη του να ποικίλουν. Δείτε παρακάτω βίντεο από έκθεση ρέπλικας του πλοίου προ τετραετίας και ντοκουμέντα από φωτογραφίες που τραβήχθηκαν από ρομποτικά υποβρύχια στο βυθό.ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου