Πρόστιμο 90 εκ. ευρώ στην Τουρκία για την εισβολή στη Κύπρο


Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει 90 εκ. ευρώ (ή 123 εκατομμύρια δολάρια) ως αποζημίωση για την εισβολή στη Κύπρο το 1974, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Τουρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει επιβάλει ποτέ το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεσης.

Τι προβλέπει

Σύμφωνα με την απόφαση, η αποζημίωση των 90 εκατομμυρίων ευρώ αφορά στις ζημιές και τις απώλειες που υπέστησαν οι κάτοικοι, κατά τη διάρκεια της εισβολής και διχοτόμησης του νησιού. Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ αναφέρει στην απόφασή του ότι η Άγκυρα θα πρέπει να πληρώσει 30 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις σε συγγενείς αγνοουμένων και 60 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές στους υπό κατοχή ελληνοκύπριους κατοίκους της Καρπασίας, εντός τριών μηνών.

"Μετά το πέρας των τριών μηνών, η Τουρκία, για όσο δεν καταβάλλει το ποσό, θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, η κυβέρνηση της Κύπρου είναι αυτή που θα κρίνει πώς θα διατεθούν οι αποζημιώσεις.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του καθώς δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Επίσης, ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η σημερινή απόφαση για την αποζημίωση-μαμούθ έρχεται ως συνέχεια της απόφασης της 10ης Μαΐου 2011. Τότε, το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει την Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει μεταγενέστερη απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί ακόμη στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης το θέμα της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει την κύρια και καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου κατά της Τουρκίας, στην υπόθεση "Κύπρος κατά Τουρκίας".




Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου