Πόσες γλώσσες μιλάμε στον πλανήτη;


Ο πλανήτης μας είναι πραγματική Βαβέλ. Σύμφωνα με το βιβλίο Χίλιες γλώσσες, στα περίπου 200 ανεξάρτητα κράτη της Γης μιλιούνται γύρω στις 6.900 καταγεγραμμένες γλώσσες!

Σε τρομάζει ο αριθμός; Ησύχασε. Κατά την εκτίμηση των γλωσσολόγων, μέχρι το 2050 οι μισές από αυτές τις γλώσσες θα έχουν εκλείψει. Έστω και αν, πού και πού, γεννιέται και μια νέα σε κάποιο μικρό απομακρυσμένο χωριό (όπως στο Lajamanu της Αυστραλίας).

Και γλώσσες των δυο ατόμων…


Βέβαια το 96% του παγκόσμιου πληθυσμού μιλάει μόλις το 4% όλων των γλωσσών (περίπου 275 γλώσσες). Οι υπόλοιποι (4%) συνεννοούνται στις υπόλοιπες 6.625. Μάλιστα σχεδόν οι μισές από αυτές μιλιούνται μόλις από 10.000 άτομα, ενώ υπάρχουν και γλώσσες που τις ξέρουν μόνο 1-2 ηλικιωμένα άτομα (στην Αυστραλία και την Αμερική).

Ρεκόρ ντοπιολαλιάς


Πάντως το ρεκόρ της ηπείρου με τις περισσότερες γλώσσες στον κόσμο κατέχει η Αφρική. Ωστόσο το ρεκόρ ντοπιολαλιάς ανήκει στο νησιωτικό κράτος της Παπούα Νέα Γουινέα, όπου οι κάτοικοι μιλούν όχι μία ούτε δύο αλλά συνολικά 820 γλώσσες (κάθε 7.000 άτομα και διαφορετική γλώσσα). Το γεγονός ότι τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα του τόπου είναι σκέτη παραπλάνηση, αφού τα μιλάει μόνο το 1-2% των κατοίκων.




Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου