Tα 10 σημαντικότερα νέα είδη που ανακαλύφθηκαν στη Γη μέσα στο 2013


Κατά τη διάρκεια του 2013 ανακαλύφθηκαν πάνω από 18.000 νέα είδη πάνω στο πλανήτη μας. Ανάμεσα τους υπάρχουν πολύ εντυπωσιακά ζώα, ζωύφια και φυτά που «κρύβονταν» μέχρι τώρα από τα ανθρώπινα μάτια. Από το 2008 και μετά η διεθνής ομάδα βιολόγων που ειδικεύεται στην ταξινομία, παράλληλα με το «βάπτισμα» των νέων ειδών δημιουργεί και το «Top 10» των πιο σημαντικών ανακαλύψεων της χρονιάς.

Η ανακοίνωση του «Top 10» έγινε σήμερα ώστε να συνδυαστεί με την επέτειο γέννησης του «πατέρα» της επιστήμης ταξινόμησης των ειδών, του μεγάλου Σουηδού βοτανολόγου Κάρολου Υπολογίζεται πως το πλήθος των ειδών που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια. Είτε στη θάλασσα είτε στη ξηρά, οι επιστήμονες πιστεύουν πως έχουν πραγματικά πολλά ακόμα να ανακαλύψουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν οι βιολόγοι έχουν δίκιο, τότε τα είδη που δεν γνωρίζουμε είναι πενταπλάσια σε ποσότητα από αυτά που έχουν ήδη... ταυτοποιηθεί. Εντύπωση δε κάνει το γεγονός ότι ανάμεσα στις 18.000 ανακαλύψεις, υπάρχουν και ζώα που είναι μεγάλα σε μέγεθος, αλλά και νέα είδη δέντρων. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως απαρτίζεται από μικροσκοπικά ζωύφια τα οποία προφανώς και δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού.

Δείτε τις δέκα πιο σημαντικές ανακαλύψεις νέων ειδών για το 2013:

1. Ολινκγουίτο: 

Ενα σαρκοβόρο θηλαστικό που ζει στα πυκνά δέντρα των δασών του Εκουαδόρ. Μοιάζει σαν διασταύρωση από γάτα και αρκούδα ενώ ζυγίζει περίπου δύο κιλά. Είναι το πρώτο σαρκοβόρο θηλαστικό που ανακαλύπτεται στο δυτικό ημισφαίριο εδώ και 35 χρόνια

2. Δρακόδεντρο:
Κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ένα δέντρο ύψους 12 μέτρων είχε μείνει απαρατήρητο μέχρι και πέρσι. Πρόκειται για ένα πανέμορφο, ψηλό δέντρο με λυγιστό κορμό και μυτερά φύλα. Βρέθηκε σε δύο από τα βουνά της Ταϊλάνδης ενώ υπολογίζεται πως τα δέντρα αυτού του τύπου δεν ξεπερνούν τα 2.500

3. Ανεμώνη Αντρίλ: 
Οι μικροσκοπικές κιτρινωπές ανεμώνες, μήκους περίπου 2.5 εκατοστών, ζουν κάτω από τους παγετώνες. Είναι η πρώτη ανεμώνη που ανακαλύπτεται να ζει σε τόσο αντίξοες συνθήκες, μέσα στο πάγο.

4. Γαρίδα – Σκελετός : 
Η διαφανής γαρίδα που βρέθηκε στα ανοιχτά της Καλιφόρνια είναι το... μικρότερο μέλος της «οικογένειας» της. Το μήκος της δεν ξεπερνά κατά πολύ τα τρία χιλιοστά, ενώ η περίεργη εμφάνιση της οδήγησε τους επιστήμονες να τη χαρακτηρίσουν ως «σκελετό».

5. Πορτοκαλί μύκητας:
Ο νέος αυτός μύκητας βρέθηκε στο έδαφος της Τυνησίας. Οταν αναπτύσσεται σε αποικίες, τότε το χρώμα τους γίνεται πορτοκαλί.

6. Γκέκο:

Μια πολύ περίεργη σαύρα ανακαλύφθηκε στη νοτιοανατολική Αυστραλία. Η Γκέκο έχει την ικανότητα να καμουφλάρεται σαν φύλλο και να μην γίνεται αντιληπτή από τους γύρω οργανισμούς. Τα τεράστια μάτια της και το περίεργο σχήμα της ουράς της προκαλούν εντύπωση.

7. Αμοιβαδοειδής Προτίστ:
 Ο μονοκύτταρος αυτός οργανισμός έχει ύψος που αγγίζει τα πέντε εκατοστά. Βρέθηκε στη Μεσόγειο θάλασσα και ζει σε υποθαλάσσια σπήλαια Οι βιολόγοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ο οργανισμός αυτός να είναι σαρκοβόρος.

8. Μικρόβιο «καθαρών δωματίων»: 
Ονομάστηκε έτσι επειδή βρέθηκε στο πάτωμα δύο καθαρών δωματίων, το ένα στις Η.Π.Α και το άλλο στη Γαλλική Γουιάνα. Η ύπαρξη του έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες επειδή τα χαρακτηριστικά του είναι αδιευκρίνιστα.

9. Τίνκερμπελ: 
Πρόκειται για ένα έντομο μήκους μόλις 250 εκατομμυριοστών του μέτρου. Βρέθηκε στη Κόστα Ρίκα και πήρε το όνομα του από τη σύντροφο του Πίτερ Παν.

10. Αόρατο σαλιγκάρι: 
Ενα πολύ ιδιαίτερο σαλιγκάρι βρέθηκε σε σπήλαια της Κροατίας. Εχει μέγεθος μόλις δύο χιλιοστών, είναι διάφανο και δεν έχει μάτια. Ζει στο απόλυτο σκοτάδι σε βάθος 900 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης. Είναι τόσο αργό που του παίρνει μια εβδομάδα για να διασχίσει μόλις ένα εκατοστό. Λινναίου, που έζησε τον 18ο αιώνα.




Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου