Θάλασσα των Σαργασσών: H μοναδική θάλασσα στη Γη χωρίς ακτές


Η Θάλασσα των Σαργασσών αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό μυστήριο καθως είναι η μοναδική θάλασσα στη Γη χωρίς ακτογραμμή, μια θάλασσα χωρίς ακτές. Ουσιαστικά είναι μία επιπλέουσα τεράστια μάζα από φύκια που μοιάζει με μεγάλο νησί και εκτείνεται από τον Κόλπο του Μεξικού μέχρι τη Δυτική Αφρική. Αυτή η παράξενη και μοναδική δημιουργία της φύσης βρίσκεται στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και περιβάλλεται από ωκεάνια ρεύματα.

Η Θάλασσα των Σαργασσών βρίσκετε στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, ενω στη δυτική της πλευρά βρίσκεται το νησί των Βερμούδων. Η εκταση της μεταβάλετε συνεχως καθώς στα Δυτικά το όριό της καθορίζεται από το Ρεύμα του Κόλπου, στα Βόρεια από το Βορειοατλαντικό ρεύμα, Ανατολικά από το Ρεύμα των Καναρίων και Νότια από το Ισημερινό ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού. Παρόλο που η θάλασσα περιβάλλεται από τέτοια ισχυρά ρεύματα, χαρακτηρίζεται από την υπερβολική νηνεμία της αλλά και από τη διαύγεια των νερών της που φτάνει σε 200 μέτρα βάθος. Σε αντίθεση με το κρύο κλίμα του Βόρειου Ατλαντικού, η θάλασσα είναι περιέργως πολύ ζεστή. 

Η Θάλασσα των Σαργασσών ονομάστηκε έτσι από το είδος των φυκιών "Sargassum" που καλύπτουν την επιφάνειά της και προέρχεται από την πορτογαλική λέξη sargaço που σημαίνει “φύκι. Το βάθος της θάλασσας είναι περίπου από 2,5 έως 4,3 μίλια και μέσα σε αυτήν υπάρχουν περίπου 2 χιλ μοναδικοί μικροοργανισμοί άγνωστοι μέχρι και σήμερα. Η θάλασσα των Σαργασσών είναι επίσης γνωστή για το φαινόμενο της μεγάλης νηνεμίας κατά τη διάρκεια του οποίου τεράστιες ποσότητες φυκιών συγκεντρώνονται στην έκταση της. 
Ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε την παραδοξότητα της εν λόγω θάλασσας ήταν ο εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος τον 15ο αιώνα, καθως ο ίδιος πίστευε πως εκεί βρήκε στεριά βλέποντας τα φύκια. Ο Ιούλιος Βερν στο μυθιστόρημά του “20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα” περιγράφει ακριβώς αυτόν τον περίεργο υδάτινο τόπο. 

Το νησί των Βερμούδων βρίσκεται στη δυτική πλευρά της θάλασσας και λόγω αυτής της συσχέτισης η Θάλασσα των Σαργασσών εμπλέκεται σε διάφορους μύθους και θρύλους. Παλιότερα ονομαζόταν "Θάλασσα των χαμένων πλοίων" αφού για εκατοντάδες χρόνια λέγεται ότι εξαφανίζονταν πλεούμενα στα νερά της, αν και πολλά σκάφη και εμπορεύματα είναι γνωστό ότι περνούν από τη θάλασσα χωρίς κανένα πρόβλημα και πάλι όμως τα φύκια της θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στις προπέλες μικρών σκαφών και να τα ακινητοποιήσουν. Τα παλιά χρόνια αποτελούσε φόβητρο των ναυτικών και των ιστιοφόρων πλοίων καθώς δεν διέθεταν μηχανές ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους και συχνά τα κολλημένα στα φύκια πλοία μετατρέπονταν σε υγρούς τάφους. 

Στις μέρες μας εκεί έχει σχηματιστεί ένα πραγματικό νησί σκουπιδιών καθώς τα θαλάσσια ρεύματα φέρνουν στο σημείο πολλά συντρίμμια και σκουπίδια από διάφορα μέρη του ωκεανού, τα νερά που είναι γεμάτα φύκια εξακολουθούν εως και σήμερα να περιέχουν σκελετικά υπολείμματα διαφόρων ιστιοφόρων που βυθίστηκαν στην περιοχή πριν από δεκαετίες. 



Δείτε τα παρακάτω βίντεο:








ΠΗΓΗ 1
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου