Λίμνες που φωσφορίζουν


Φωτογραφία Fir0002

Οι λίμνες Gippsland είναι ένα δίκτυο από λίμνες, βάλτους και λιμνοθάλασσες και βρίσκονται στην ανατολική Gippland, στη Βικτόρια της Αυστραλίας. Καλύπτουν μια περιοχή εκτάσεως 600 τετρ. χλμ. και οι μεγαλύτερες είναι η Wellington, η King και η Victoria.

Στις λίμνες αυτές το καλοκαίρι του 2008 εμφανίστηκε το φαινόμενο της βιοφωταύγειας ή βιοφωτισμού.  Έτσι ονομάζεται η δημιουργία φωτός σε διάφορα μήκη κύματος, που εκπέμπεται από διάφορους ζώντες οργανισμούς. Εσφαλμένα ονομάζεται και φωσφορισμός. Το φαινόμενο εμφανίζεται σε διάφορες βιο-ομάδες, όπως μύκητες, βακτήρια, πυγολαμπίδες (και άλλα κολεόπτερα) και σε διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς.


Το καλοκαίρι του 2008 στις λίμνες Gippsland υπήρξε μια ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση Noctiluca scintillans, ενός θαλάσσιου μικροοργανισμού, που έχει την ιδιότητα να λάμπει μέσα στο νερό. Ο οργανισμός αυτός τρέφεται με φύκια, πλαγκτόν και βακτηρίδια, που υπήρχαν σε αφθονία στη λίμνη.
Χάρισαν έτσι στα νερά της λίμνης ένα φωτεινό, λαμπερό μπλε χρώμα!!!
Ο φωτογράφος Phil Hart ήταν εκεί και απαθανάτισε με το φωτογραφικό φακό του το εκπληκτικό φαινόμενο.

Ο Noctiluca scintillans είναι γνωστός και ως "λάμψη της θάλασσας", "φωτιά της θάλασσας"και "φάντασμα της θάλασσας". Ο βιοφωτισμός αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό γι' αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα της θάλασσας. Με τον τρόπο αυτό αντιδρούν όταν αισθανθούν ότι πλησιάζει κάποιο αρπακτικό. Το φως που εκπέμπουν προσελκύει μεγαλύτερα αρπακτικά, που τρώνε τα αρπακτικά που ήταν απειλή γι' αυτά.
Ο φωτογράφος λέει πόσο τυχερός ήταν που μπόρεσε να δει αυτό το σπάνιο, μαγικό φαινόμενο της φύσης!!

Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου