JPG, GIF & PNG: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους πιο γνωστους τύπους γραφικών αρχείων


Τους χρησιμοποιούμε καθημερινά και όμως συνήθως δεν γνωρίζουμε τίποτα γι αυτούς. Είναι οι πιο γνωστοί τύποι γραφικών αρχείων και θα τους συναντήσετε με τις καταλήξεις jpg, jpeg, gif και png. Λίγο πολύ όσοι παίζουν με το Photoshop για επεξεργασία γραφικών αρχείων έχουν μια επαφή με όλα τα είδη αφού στο διαδίκτυο κυκλοφορούν όλα. Πάμε όμως να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

JPG/JPEG
Είναι τα αρχικά των λέξεων Joint Photographic Experts Group και είναι η επιτροπή που καθιέρωσε αυτή τη μορφή εικόνας ενώ το JPG αφορά ουσιαστικά σε μια μορφή που χρησιμοποιείται κυρίως στο Web. Το JPG είναι μια μορφή που σε περίπτωση συμπίεσης παρουσιάζει απώλειες στην ποιότητα. Συνήθως οι πληροφορίες της εικόνας που συμπιέζονται δεν είναι ορατές με το μάτι. Τα αρχεία JPG υποστηρίζουν μέχρι 16.000.000 χρώματα και γι’ αυτό είναι πιο κατάλληλες για φωτογραφίες και πιο περίτεχνα γραφικά. Κατά την αποθήκευση της εικόνας μετά την επεξεργασία ο χρήστης θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ ποιότητας και μεγέθους. Επίσης, αυτή η μορφή δεν είναι η πιο κατάλληλη για γραμμικά σχέδια και τυπογραφία γιατί χάνουν σε ευκρίνεια και αιχμηρότητα (sharpness).

GIF
Τα αρχικά του GIF προέρχονται από τις λέξεις Graphics Interchange Format. Μπορεί να υποστηρίζουν μόνο 256 χρώματα αλλά είναι μια μορφή που σε αντίθεση με τα JPG δεν παρουσιάζουν απώλειες σε περίπτωση συμπίεσης. Ενώ υπερτερούν σε αυτό το κομμάτι φαίνεται όμως να παρουσιάζουν κάποια διακριτά μειονεκτήματα ποιότητας όπως στα γραμμικά σχέδια, στις ασπρόμαυρες εικόνες και σε πολύ μικρά γραφικά με κείμενο (text). Η συγκεκριμένη μορφή μπορεί να γίνει και κινούμενη με ένα απλό animation editor. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η διαφάνεια για να αποθηκεύετε τα γραφικά σας χωρίς φόντο και η εικόνα να υιοθετεί το φόντο της σελίδας. Η Unisys είναι η εταιρεία που έχει αναπτύξει τον αλγόριθμο των GIF αρχείων ενώ οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται αυτή τη μορφή παίρνουν τα δικαιώματα από την Unisys.

PNG
Πάμε σε ένα πιο πρόσφατο τύπο γραφικών αρχείων που τα αρχικά του σημαίνουν Portable Network Graphics. Αυτή η μορφή είναι ουσιαστικά η patent-free απάντηση στα αρχεία GIF των οποίων την τεχνική έχουν υιοθετήσει και έχουν βελτιώσει αρκετά. Μια εικόνα PNG μπορεί να συμπιεστεί κατά 5% με 25% περισσότερο από μια εικόνα GIF χωρίς απώλεια στην ποιότητά της. Η φιλοσοφία αυτού του αρχείου έγκειται στην διαφάνεια και τον έλεγχό αυτής γνωστή και ως opacity. Όσο κι αν σώσετε/επεξεργαστείτε/ξανα-σώσετε ένα PNG αρχείο, αυτό δεν θα χάσει καθόλου σε ποιότητα. Τώρα δεν ξέρω κατά πόσο είναι αρνητικό αυτό, αλλά σε σχέση με τα GIF αρχεία, τα PNG δεν υποστηρίζουν animation.





ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου