Τα ενεργειακά ποτά «βλάπτουν σοβαρά την υγεία»


Οι επιστημονικές και ιατρικές αρχές της Αυστραλίας ζήτησαν σήμερα τα ενεργειακά ποτά, τα οποία περιέχουν καφεΐνη σε ισχυρές δόσεις να φέρουν προειδοποίηση για την υγεία, μετά τη διαπίστωση της αύξησης των ιατρικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε καταναλωτές τους.

Ο αριθμός των κρουσμάτων εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών μετά την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, ανήλθε από 12 το 2004 σε 65 το 2010, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και του Κέντρου Πληροφόρησης για τα Ποτά της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Εξάλλου από το 2004 ως το 2010, 128 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα που κυμαίνονταν από ταχυπαλμίες μέχρι προβλήματα πέψης έπειτα από αφύσικη διέγερση του οργανισμού τους. Από τους 128 ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν, οι 20 υπέφεραν από σοβαρά προβλήματα: παραισθήσεις ή διάφορες κρίσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση της Αυστραλίας, οι ασθενείς ήταν ηλικίας κατά μέσο όρο 17 ετών και είχαν ανακατέψει ενεργειακά ποτά με αλκοολούχα.

"Η μελέτη μας δείχνει την έκταση των προβλημάτων που οφείλονται στην κατανάλωση ενεργειακών ποτών στην Αυστραλία και την τοξικότητά τους, κυρίως μεταξύ των εφήβων", αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

"Όσον αφορά τα στοιχεία για την τοξικότητά τους και την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν (...), οι υγειονομικές αρχές οφείλουν να κάνουν τον κόσμο να τα συνειδητοποιήσει, μέσω της βελτίωσης της ετικέτας των προϊόντων αυτών και της ρύθμισης της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη", προσθέτουν.

Οι ίδιοι εισηγούνται να περιληφθεί στην ετικέτα των μπουκαλιών ή των κουτιών των ενεργειακών ποτών μια προειδοποίηση και ο αριθμός του κέντρου δηλητηριάσεων.

Ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού μπορεί να περιέχει έως και 300 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, έναντι 65 ως 120 χιλιοστόγραμμων που περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ.
"Θα πρέπει να δούμε πόση καφεΐνη θα επιτρέπεται να περιέχουν τα ποτά αυτά, πόσα μπουκάλια θα μπορούν να αγοραστούν μεμιάς και να οριστεί ένα όριο όσον αφορά την ηλικία των αγοραστών", δήλωσε ο Νάρεν Γκούντζα, διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης για τα Ποτά.


Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου