Η ιστορία του χαρτιού υγείας!


Αν και το χαρτί ήταν ήδη γνωστό ως υλικό περιτυλίγματος στην Κίνα από τον 2ο π.Χ. αιώνα, η πρώτη χρήση του χαρτιού τουαλέτας στην ανθρώπινη ιστορία χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., στην πρώιμη μεσαιωνική Κίνα.

Στην μετέπειτα δυναστεία των Τανγκ (618-907 μ.Χ.), ένας Άραβας ταξιδιώτης στην Κίνα (το 851 μ.Χ.) παρατήρησε:

"[Οι Κινέζοι] δεν είναι προσεκτικοί με την καθαριότητα, και δεν πλένονται με νερό, όταν κάνουν την ανάγκη τους. Σκουπίζονται μόνο με χαρτί."
Στις αρχές του 14ου αιώνα (δυναστεία Γιουάν) καταγράφεται μόνο στη σύγχρονη επαρχία Zhejiang ετήσια παραγωγή χαρτιού υγείας που ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια πακέτα των 1.000-10.000 φύλλων χαρτιού τουαλέτας.

Ο πρώτος που έκανε «διάτρητο» το χαρτί ήταν η βρετανική Perforated Paper Company το 1880. Άλλες μορφές μη διάτρητου χαρτιού ήταν διαθέσιμες εκείνη τηνη εποχή, κυρίως από την Scott Paper Company και τον Joseph Gayetty. Πριν από αυτή την εφεύρεση, οι πλούσιοι χρησιμοποιούσαν μαλλί, δαντέλες ή κάνναβη για να καθαριστούν, ενώ οι λιγότερο πλούσιοι χρησιμοποιούσαν το χέρι τους ή διάφορα υλικά (πανιά, ροκανίδια, φύλλα, γρασίδι, άχυρο, πέτρα, άμμο, βρύα, νερό, χιόνι, φλούδες καλαμποκιού, φλούδες φρούτων, κοχύλια) ανάλογα με τη χώρα και τις καιρικές συνθήκες ή τα κοινωνικά έθιμα.

Ο σατιρικός συγγραφέας του 16ου αιώνα Francois Rabelais, θεωρούσε τα πίσω φτερά μιας ζωντανής χήνας το ιδανικότερο μέσο γι' αυτή τη "δουλειά": "Όποιος χρησιμοποιεί χαρτί, στον βρώμικο πισινό του, πάντα θα βρίσκει τα "καρύδια" του γεμάτα σκ@τ@".

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου