Τι φταίει και δεν μπορώ να κατεβάσω με το μέγιστο της ταχύτητάς μου;

 Iσως το πιο σύνηθες παράπονο των χρηστών του Internet είναι ότι η σύνδεσή τους είναι αργή. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό το παράπονο είναι απόλυτα δικαιολογημένο, καθώς δεν λείπουν τα περιστατικά πτώσης της ταχύτητας λόγω αυξημένης κίνησης ή άλλων εξωτερικών παραγόντων. Ωστόσο, η ταχύτητα που αντιλαμβανόμαστε κατά τη χρήση του Internet και του downloading αρχείων είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να δώσουν την εντύπωση στο χρήστη ότι η σύνδεσή του δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Προτού, λοιπόν, απευθυνθούμε στην εταιρεία με παράπονα για την απόδοση της σύνδεσής μας, οφείλουμε να εξετάσουμε τη φυσιολογική απόδοση μίας σύνδεσης, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μοιάζει να υπολειτουργεί και την πραγματική απόδοσή της, ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι υπάρχει πρόβλημα.

Κατ’ αρχάς, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις όπου μία σύνδεση επιτυγχάνει το μέγιστο της θεωρητικής ταχύτητας. Για να έχουμε βάσιμο λόγο να πιστεύουμε ότι η σύνδεσή μας αντιμετωπίζει πρόβλημα, θα πρέπει να βλέπουμε πολύ χαμηλότερες ταχύτητες από τις θεωρητικά μέγιστες. Το θέμα της διαφήμισης ταχυτήτων με βάση το θεωρητικό μέγιστο και όχι τις πραγματικές ταχύτητες έχει συζητηθεί αρκετές φορές και έχει γίνει αφορμή για παράπονα εκ μέρους των χρηστών, οι οποίοι θεωρούν ότι πληρώνουν για ένα προϊόν το οποίο δεν αποδίδει όπως οι ίδιοι θα περίμεναν. Πάντως, αυτή η πρακτική για τον προσδιορισμό της ταχύτητας μίας σύνδεσης είναι διεθνής και έως έναν βαθμό δικαιολογείται από τη φύση της τεχνολογίας.

Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι να μετρήσει την ταχύτητά του. Ξεκινάμε με το Measurement Lab , το οποίο δημιουργήθηκε από την κοινοπραξία της Google, του New America Foundation's Open Technology Institute, του PlanetLab Consortium, καθώς και ανεξάρτητων ερευνητών. Τα εργαλεία που προσφέρει το Measu ment Lab έχουν ως βασικό στόχο να μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε την ποιότητα της σύνδεσής μας, αλλά και να αποκαλύψουν όλες τις εταιρείες που αποφασίζουν να «ρυθμίσουν» την κίνηση στα δίκτυά τους, δίνοντας προτεραιότητα σε κάποιες μορφές κίνησης και μπλοκάροντας άλλες, για παράδειγμα, την ανταλλαγή αρχείων μέσω P2P.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Το Measurement Lab παρέχει μία σειρά εργαλείων για να μετρήσουμε την ταχύτητα και να αξιολογήσουμε την ποιότητα της σύνδεσής μας. Ας τα δούμε:
Network Diagnostic Tool: Διάγνωση προβλημάτων στη σύνδεσή μας.
Glasnost: Εντοπισμός ενδεχόμενου μπλοκαρίσματος της κίνησης που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο BitΤorent
Network and Path Application Diagnosis (NPAD): Ανίχνευση προβλημάτων σύνδεσης στο last mile, δηλαδή από τον υπολογιστή μας έως το πιο κοντινό κέντρο διασύνδεσης
Pathload2: Πόσο bandwidth μάς παρέχει ο ISP μας
ShaperProbe: Διαπιστώνουμε εάν ο ISP μας πραγματοποιεί traffic shaping, δηλαδή κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε διαφορετικά είδη κίνησης
Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και διάφορα άλλα εργαλεία που δεν θα μας απασχολήσουν εδώ, για παράδειγμα, το WindRider το οποίο μετρά την ποιότητα σε mobile συνδέσεις.

NETWORK DIAGNOSTIC TOOL (NDT)
Από την αρχική σελίδα του Measurement Lab κάνουμε κλικ πάνω στην επιλογή Test your Internet Connection ή Ελέγξτε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο, αφού η σελίδα προσφέρεται και στην ελληνική γλώσσα. Αμέσως ανοίγει η σελίδα με τα διαθέσιμα εργαλεία και μία επεξήγηση για το τι κάνει καθένα από αυτά. Ξεκινάμε επιλέγοντας το Network Diagnostic Tool. Όπως αναφέρεται παραπάνω, το συγκεκριμένο εργαλείο μας δίνει τη δυνατότητα να μετρήσουμε την ταχύτητά μας, ενώ παράλληλα ανιχνεύει κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η σύνδεσή μας. Μόλις τελειώσει ο έλεγχος, το πρόγραμμα εμφανίζει μία αναλυτική αναφορά με τους χρόνους μας, αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να παρατηρήθηκαν.


GLASNOST
Αφού τελειώσουμε με το NDT, μπορούμε να μεταφερθούμε πάλι στην ιστοσελίδα του Measurement Lab και να συνεχίσουμε με το επόμενο εργαλείο, το Glasnost. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να μας πληροφορήσει αν ο ISP μας, με κάποιον τρόπο,«ρυθμίζει» την ταχύτητά μας όταν χρησιμοποιούμε το BitΤorrent δίκτυο. Για να διαπιστώσουμε αν αντιμετωπίζουμε τέτοιο φαινόμενο, κάνουμε κλικ πάνω στο link Επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο Glasnost.

Οι επιλογές που έχουμε, είναι να ελέγξουμε κάποιες εφαρμογές P2P, π.χ.,BitTorrent, eMule και Gnutella, στάνταρ εφαρμογές και, τέλος, Flash video on Demand, για παράδειγμα, το YouTube. Ο συνολικός χρόνος κάθε τεστ είναι περίπου 7–8 λεπτά. Αφού επιλέξουμε τι θέλουμε, κάνουμε κλικ πάνω στο κουμπί Start Testing. Μετά είναι απαραίτητο να περιμένουμε λίγο για να μπορέσει να κάνει η εφαρμογή τις απαραίτητες μετρήσεις. Μόλις τελειώσουν οι δοκιμές, θα εμφανιστεί μία σελίδα με μία αναλυτική αναφορά για το αν παρουσιάστηκαν προβλήματα ή όχι. Ανάλογα με τα προβλήματα, το Glasnost θα μας πληροφορήσει αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ISP μας μπλοκάρει με κάποιον τρόπο την κίνηση μέσω BitTorrent. Έτσι, μέσα σε λίγα λεπτά μπορούμε να ξέρουμε αν ο Internet provider μας προσφέρει αυτό για το οποίο έχουμε πληρώσει ή αν ρυθμίζει την ταχύτητά μας ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη σύνδεσή μας.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου