Μπορούσια Ντόρτμουντ: Οπαδοί κινηματίες, όχι εισοδηματίες!


Εδώ και δυο χρόνια οι οπαδοί της Μπορούσια Ντόρτμουντ έχουν ξεκινήσει τον δικό τους «ανένδοτο» αγώνα. Μην πάει ο νους σας σε… ελληνικές καταστάσεις, δηλαδή διαμαρτυρία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, φυλακισμένους οπαδούς και άλλα τινά. Οι οπαδοί των πρωταθλητών Γερμανίας διατρανώνουν ξεκάθαρα το αίτημα τους: «Kein Zwanni-fur nen Steher», δηλαδή «Όχι 20ευρο, για καμία θέση».

Η καμπάνια τους έχει να κάνει με το θέμα των ακριβών εισιτηρίων που έχουν κάποιες ομάδες στην Bundesliga και αφορμή αποτέλεσε, πέρυσι και φέτος, το Αμβούργο. Η ομάδα της Βόρειας Γερμανίας είχε ορίσει το φθηνότερο (!) εισιτήριο για την εξέδρα των φιλοξενούμενων στα 40 ευρώ, προκαλώντας την οργή των οπαδών της Ντόρτμουντ.

«Καλούμε τους φιλάθλους της Μπορούσια Ντόρτμουντ να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία μας. Μια άδεια εξέδρα με πολλές κενές θέσεις δεν θα μείνει απαρατήρητη από τα ΜΜΕ. Ας πιέσουμε τους υπεύθυνους μαζί και ας ενώσουμε τις φωνές μας για ένα προσιτό εισιτήριο. Μπορεί να σας ζητάμε πολλά, αλλά ελπίζουμε να συμμετέχετε. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί-Ας διατηρήσουμε το ποδόσφαιρο ένα σπορ για ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους», έλεγε στη διακήρυξη της η καμπάνια «Kein Zwanni».

Όπως αναφέρει το blog «football-blabla.blogspot.gr», στο περσινό ματς των δύο ομάδων, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντόρτμουντ αποφάσισαν να απέχουν από το γήπεδο καλώντας και όλους τους οπαδούς της ομάδας να μην παραβρεθούν στο γήπεδο και να δώσουν πίσω τα εισιτήρια όσοι είχαν προμηθευτεί.

Αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης ήταν να μην γεμίσει η κερκίδα των φιλοξενούμενων οπαδών (υπήρχαν μεγάλα κενά παρόλο που υπό νορμάλ συνθήκες η γωνιά των κιτρινόμαυρων οπαδών γέμιζε ανέκαθεν ασφυκτικά) και το εντυπωσιακότερο όλων ήταν να ταξιδέψουν στο Αμβούργο περίπου 700 οπαδοί της Μπορούσια (γύρω στα 380 χιλιόμετρα απόσταση) αλλά να επιλέξουν να μείνουν εκτός γηπέδου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τιμές των εισιτηρίων αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν τα ΜΜΕ πάνω σε αυτό το θέμα.

Έτσι, άπλωσαν τα πανό τους, άκουσαν τον αγώνα από το ραδιόφωνο και φώναξαν για την αγαπημένη τους ομάδα αλλά και για την οικονομική πολιτική των εισιτηρίων της ομάδας του Αμβούργου. Το βασικό τους σύνθημα; Το ποδόσφαιρο πρέπει να μείνει ένα λαϊκό άθλημα και οι τιμές να μην ξεπερνούν τα 20 ευρώ.

Ακόμα πιο έντονη ήταν η διαμαρτυρία στο φετινό ματς στο Αμβούργο το περασμένο Σάββατο, με 1000 οπαδούς της Ντόρτμουντ να φωνάζουν: «Κανένα 20ευρο, το ποδόσφαιρο να μείνει προσιτό»!

Θέση υπέρ τους-με προσεκτικό τρόπο πάντως- πήρε και ο τεχνικός της Ντόρτμουντ, Γιούργκεν Κλοπ, σημειώνοντας πριν από το ματς πως «Μπορώ να τους καταλάβω απόλυτα και θεωρώ πως είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αξίζει προσοχής».

Το κίνημα από τις αρχές της περσινής σεζόν έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις ομάδες της Bundesliga, όπου αρκετές φορές σε ματς της Μπάγερν, της Σάλκε και της Κολωνίας, έχουν υψωθεί πανό συμπαράστασης στο «Kein Zwanni».


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου