Βρέθηκε το "τέρας" των Πυρηναίων


Ποιο είναι το ζώο που προκαλεί αίσθηση με την εμφάνιση του και αποτελεί αντικείμενο μελέτης για τους Ευρωπαίους ερευνητές.

Ο "τυφλοπόντικας" των Πυρηναίων (Pyrenean desman), αποτελεί επισήμως το πιο παράξενο ζώο στην Ευρώπη. Ίσως και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τo συγκεκριμένο θηλαστικό ανήκει στα είδη "Desmana moschata" και "Galemys pyrenaicus". Πρόσφατα, το BBC και συγκεκριμένα η Rebecca Morelle, συμμετείχε σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό του, καθώς το εν λόγω ζώο θεωρείται ιδιαιτέρως σπάνιο και δυσεύρετο. Ο λόγος; Συνηθίζει να ζει στο σκοτάδι και σε λαγούμια, κάνοντας τους επιστήμονες να περιμένουν καρτερικά ώρες ή μέρες, για μια φωτογραφία του.

Η δημοσιογράφος του BBC αναφέρει πως ο desman εικάζεται πως ζει στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Ωστόσο, φαίνεται πως οι περισσότεροι συγγενείς του έχουν καταφύγει στο "Alt Pirineu Natural Park", της Καταλονίας. Οι επιστήμονες που ανέλαβαν την έρευνα για την περισυλλογή του, έστισαν δεκάδες παγίδες και μετά από πολυήμερες προσπάθειες κατάφεραν να "συλλάβουν" ένα θηλαστικό για περαιτέρω μελέτη.

Το BBC, περιγράφει το ζώο σαν διασταύρωση αρουραίου, πλατύποδα και τυφλοπόντικα.Το ημιυδρόβιο ζώο, έχει ογκώδες σώμα και κοντόχοντρο λαιμό χαρακτηριστικό σωληνοειδές, εύκαμπτο ρύγχος και μακριά ουρά. Τα δάχτυλα των πίσω άκρων τους είναι πλήρως ενωμένα με νηκτική μεμβράνη και καταλήγουν σε σκληρές τρίχες, ενώ τα δάχτυλα των μπροστινών άκρων τους συνδέονται μόνο μερικώς με νηκτική μεμβράνη. Το σώμα τους καλύπτεται από κοντό και πυκνό καστανοκόκκινο τρίχωμα. Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί η προβοσκίδα του.

Φως στο τούνελ της καταγωγής του

Ο λόγος που κάνει τους επιστήμονες να ασχοληθούν με το μυστήριο πλάσμα, είναι το ότι ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για το είδος του και την καταγωγή του. Ο Dr Melero ανέφερε στη δημοσιογράφο του BBC, πως το κύριο μέλημα είναι η καταγραφή του πληθυσμού των desman, καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα, δεν είναι αξιόπιστα.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ανάλυση των στοιχείων ζωής και κυρίως καταγωγής του θηλαστικού, θα ρίξουν περισσότερο φως στην αρχαιότητα και την εξέλιξη των ειδών. Χιλιάδες χρόνια πριν, εκτιμούν πως υπήρχαν δεκάδες άλλα παρόμοια υδρόβια θηλαστικά, τα οποία όμως για διαφορετικούς λόγους εξαφανίστηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Μόνο ο desman των Πυρηναίων και ένας μακρινός του "ξάδερφος" που ζει στη Ρωσία (Desmana moschata) έχουν καταφέρει να φτάσουν στο 2012. Τα υπόλοιπα θηλαστικά της ευρύτερης οικογένειας των Desmaninae, χάθηκαν. Ενδιαφέρον για τους ειδικούς, παρουσιάζει και η ανάλυση του DNA του παράξενου τυφλοπόντικα, καθώς δεν έχει μελετηθεί ποτέ μέχρι σήμερα.ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου