Η Απαγορευμένη Πόλη


 Στην καρδιά του Πεκίνου, της πρωτεύουσας της Κίνας, βρίσκεται το μεγαλύτερο συγκρότημα ανακτόρων στον κόσμο και το ισχυρότερο σύμβολο του παρελθόντος της χώρας: Η Απαγορευμένη Πόλη.

Η κινεζική της ονομασία είναι Zijin Cheng που σε πιστή μετάφραση σημαίνει Μωβ Απαγορευμένη Πόλη. Αυτό έχει να κάνει με ένα συνδυασμό στοιχείων της κινεζικής αστρολογίας και με το γεγονός ότι κανένας δεν μπορούσε να εισέλθει ή να εξέλθει από αυτή χωρίς την άδεια του αυτοκράτορα.

Την κατασκευή της ξεκίνησε το 1046 ο αυτοκράτορας Γιούνγκ-Λο και χρειάστηκαν 1.000.000 άντρες και σχεδόν 16 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Με τα χρόνια προστέθηκαν και άλλα κτίρια ενώ κάποια ανακαινίστηκαν με αποτέλεσμα το παλάτι να απεικονίζει διαφορετικές περιόδους της Κινεζικής ιστορίας.

Το τεράστιο αυτό συγκρότημα διαθέτει πάνω από 980 κτίρια, 8.000 δωμάτια, αίθουσες, αυλές και κήπους. Απλώνεται σε μια περιοχή 172 στρεμμάτων και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραδοσιακής κινεζικής ανακτορικής αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με την διάταξη του ανακτόρου, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εργάζονταν στην νότια πλευρά της πόλης ενώ η αυτοκρατορική οικογένεια ζούσε στην βόρεια πλευρά. Κανείς άντρας δεν επιτρέπονταν να εισέλθει στην αυτοκρατορική οικία, εκτός από τον αυτοκράτορα, η οποία φυλασσόταν από τους ευνούχους.

Η Απαγορευμένη Πόλη για σχεδόν 500 χρόνια χρησίμευε ως κατοικία των αυτοκρατόρων και των οικογενειών τους καθώς και ως λειτουργικό και πολιτικό κέντρο της Κινεζικής κυβέρνησης. Το 1987 ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ως ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος οικισμός ξύλινων κατασκευών στον κόσμο.













Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου