Σύγκριση: λάμπες led vs λάμπες οικονομίας (φθορισμού)!

Κάνουμε εδώ μία σύγκριση μεταξύ των λαμπών led και φθορισμού (οι λεγόμενες λάμπες οικονομίας). Ποιές είναι οι καλύτερες και γιατί;

Εντάξει, πάνω κάτω πλέον όλοι μας ξέρουμε ότι οι λάμπες led είναι καλύτερες, αν και σε πολλούς από εμάς, προς το παρόν, μας περνάνε ελαφρώς αδιάφορες και προτιμάμε τις λάμπες οικονομίας -φθορισμού.

Αυτό κυρίως λόγω της φωτεινότητας: πολλές λάμπες led που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουν αρκετά πιο ασθενή φωτισμό σε σχέση με τις άλλες, σε συνδυασμό και με τη διαφορά τιμής.
Οπότε για να μην πάνε τα λεφτά μας χαμένα, θα πρέπει να προσέξουμε τι λάμπες led να πάρουμε.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή!
Να ξέρετε ότι
Για να "μετρήσουμε" τη φωτεινότητα μιας λάμπας ή γενικά του φωτός, χρησιμοποιούμε μία μονάδα μέτρησης που ονομάζεται lumen. Όσο περισσότερα τα lumens ανά watt, τόσο μεγαλύτερη η φωτεινότητα. Αντίστοιχα, όσο περισσότερα τα watt, τόσο μεγαλύτερη η φωτεινότητα, αλλά και η κατανάλωση ρεύματος.

Μία λάμπα πυρακτώσεως, ξοδεύει το ~90% της ενέργειας -ρεύμα- για παραγωγή ζέστης και μόνο το ~10% για παραγωγή φωτός: παράγει μόνο ~14 lumens / watt.

Οι λάμπες οικονομίας -φθορίου, φθορισμου- παράγουν ~70 lumens / watt και οι λάμπες led ακόμα περισσότερα (έχουμε ποικιλία).

Οπότε, για να το κάνουμε πιο κατανοητό, φανταστείτε χονδρικά ότι μία λάμπα πυρακτώσεως 40 watt, έχει περίπου την ίδια απόδοση φωτός με έναν λαμπτήρα φθορισμού ~11 watt και την ίδια απόδοση με μία λάμπα led ~4 watt.

Σημείωση: τα νούμερα είναι στο περίπου και δεν ισχύουν ακριβώς τα ίδια για κάθε λάμπα.
Αλλά ας συγκρίνουμε τις δύο τελευταίες λάμπες εν τάχυ, ώστε να δούμε τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα έχει η κάθε μία.

Οι λάμπες led:

1) είναι πιο οικονομικές, αν συγκριθούν με μία φθορισμού ίδιας φωτεινότητας

2) έχουν 5-10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

3) άμεση maximum φωτεινότητα με το που την ανάβουμε (ενώ στις φθορισμού μερικές φορές στην αρχή αργεί να πιάσει τη maximum φωτεινότητα)

4) δεν ζεσταίνονται καθόλου

5) δεν είναι ευαίσθητες σε κραδασμούς - χτυπήματα - καταπονήσεις

6) δεν τρεμοπαίζουν ποτέ

7) είναι πιο ακριβές, αλλά θα κάνετε απόσβεση σταδιακά λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος

8) μπορούμε να τις λειτουργήσουμε με dimmer (ροοστάτη) ενώ τους λαμπτήρες φθορισμού όχι

9) δεν περιέχουν μέσα τους διάφορες τοξικές και επικίνδυνες για την υγεία μας ουσίες (φυσικά και οι λαμπτήρες φθορισμού μόνο αν σπάσουν είναι επικίνδυνες)

Έτσι γιατί να αγοράσετε λαμπτήρες φθορισμού και να μην αγοράσετε απευθείας λάμπες led να ξενοιάσετε μια για πάντα; Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι αυτονόητα και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης ή προβληματισμού στο τι να προτιμήσουμε

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου