Γέννηση ενός νέου πλανήτη στον αστερισμό του Ηνίοχου


Αστρονόμοι εντόπισαν για πρώτη φορά τη γέννηση ενός νέου πλανήτη σε απόσταση 520 ετών φωτός από τη Γη, γύρω από το νεαρό άστρο ΑΒ Aurigae στον αστερισμό του Ηνίοχου.

Επιστήμονες παρατήρησαν μέσω του τηλεσκόπιου VLΤ του ESO τα ίχνη του σχηματισμού ενός αστρικού συστήματος. Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται πως ενδεχομένως να αποτελεί την πρώτη απευθείας παρατήρηση της γένεσης ενός νέου πλανήτη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, γύρω από το νεαρό άστρο ΑΒ Aurigae βρίσκεται ένας πυκνός δίσκος σκόνης και αερίων, στον οποίο αστρονόμοι εντόπισαν μια εμφανή σπειροειδή δομή η οποία εκτιμάται πως υποδεικνύει την περιοχή όπου πιθανότατα σχηματίζεται ένας νέος πλανήτης. 

«Χιλιάδες εξωπλανήτες έχουν ταυτοποιηθεί ως τώρα, μα λίγα είναι γνωστά για το πώς σχηματίζονται» είπε ο Άντονι Μποκαλέτι, που ηγήθηκε της έρευνας, από το Observatoire de Paris του Πανεπιστημίου PSL στη Γαλλία. Οι αστρονόμοι γνωρίζουν πως οι πλανήτες δημιουργούνται σε δίσκους σκόνης γύρω από νεαρά άστρα, όπως το AB Aurigae, καθώς ενώνονται ψυχρά αέρια και σκόνη. Οι νέες παρατηρήσεις του VLT βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας.

Οι νέες εικόνες δείχνουν μια εντυπωσιακή σπείρα σκόνης και αερίου γύρω από το ΑΒ Aurigae, σε απόσταση 520 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Ηνιόχου (Auriga). Τέτοιου είδους σχηματισμοί υποδεικνύουν την παρουσία «νεογέννητων» πλανητών, που «κλωτσούν» τα αέρια,προκαλώντας αναταραχή στους δίσκους, σαν κύμα- κάτι σαν το ίχνος που αφήνει η διέλευση ενός πλοίου από τα νερά μιας λίμνης. Καθώς ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από το κεντρικό άστρο, το κύμα αυτό σχηματίζει έναν σπειροειδή βραχίονα. 

Η πολύ φωτεινή περιοχή κοντά στο κέντρο της νέας εικόνας του ΑΒ Aurigae, που βρίσκεται περίπου στην ίδια απόσταση από το άστρο με την απόσταση που απέχει ο Ποσειδώνας από τον Ήλιο μας, είναι μια από αυτές τις περιοχές αναταραχής, όπου θεωρείται ότι δημιουργείται ο πλανήτης.












Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου