Πόλεμος των Φόκλαντς: Ενα ντοκιμαντέρ για τον αποικιοκρατικό πόλεμο της Μ. Βρετανίας

Η "Εμπόλεμη Ζώνη" του Σωτήρη Δανέζη μας παρουσιάζει το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τίτλο  ''Ο Πόλεμος των Φόκλαντς'', ένα αφιέρωμα στον αποικιοκρατικό πόλεμο της Μ. Βρετανίας 8.000 μίλια μακριά από το έδαφός της, ένας πόλεμος που κράτησε 74 ημέρες.

Ο Πόλεμος των Φόκλαντς ξεκίνησε στις 2 Απριλίου 1982 και ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουνίου του ίδιου χρόνου. Αντίπαλοι, η Μ. Βρετανία, που κατείχε τα νησιά Φόκλαντς και η Αργεντινή, που τα διεκδικούσε. Οδήγησε στην πτώση της χούντας στην Αργεντινή και στην επανεκλογή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Το μόνο που απομένει πλέον να θυμίζει εκείνη την περίοδο, είναι οι εγκαταλελειμμένες θέσεις μάχης, δύο στρατιωτικά νεκροταφεία και η μεγάλη βάση που διατηρεί η Μεγάλη Βρετανία, 8.000 μίλια μακριά από το έδαφός της.

Η Μεγάλη Βρετανία κατείχε τα νησιά Φόκλαντς, Νότια Γεωργία και Νότια Σάντουιτς και η Αργεντινή τα διεκδικούσε τουλάχιστον από το 1833. Τα Φόκλαντς -Μαλβίνας βρίσκονται στ' ανοιχτά της Αργεντινής και αποτελούν ένα σύμπλεγμα νησιών με 3.000 κατοίκους. Αφορμή για το ξέσπασμα του πολέμου υπήρξε η εμφάνιση 50 αργεντίνων εμπόρων σιδηρομεταλλευμάτων στα νησιά της Νότιας Γεωργίας στις 19 Μαρτίου 1982. Δημιούργησαν μία πρόχειρη εγκατάσταση και ύψωσαν τη σημαία της Αργεντινής, χωρίς να θεωρήσουν τα διαβατήριά τους. Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε εχθρική πράξη από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία έξι μέρες αργότερα έστειλε το περιπολικό σκάφος Endurance για να απομακρύνει τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, εμποδίστηκε όμως, από το πολεμικό ναυτικό της Αργεντινής.

Στις 2 Απριλίου 1982 ο στρατηγός Γκαλτιέρι δίνει το πράσινο φως για την εκτέλεση της επιχείρησης. Δύο μέρες αργότερα, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αργεντινής εισβάλλουν και καταλαμβάνουν τα Φόκλαντς, τα οποία υπερασπίζονταν μια μικρή βρετανική φρουρά υπό τον ταγματάρχη Νόρμαν. Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό των Βρετανών, που δεν πίστευαν ότι οι Αργεντίνοι θα πραγματοποιούσαν το εγχείρημά τους, η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς να συγκροτήσουν ένα εκστρατευτικό σώμα και να ανακαταλάβουν τα νησιά πάση θυσία.

Η πολεμική αναμέτρηση φθάνει στο αποκορύφωμά της στις 21 Μαΐου, όταν οι Βρετανοί πραγματοποιούν αμφίβια επιχείρηση για την ανακατάληψη των Φόκλαντς με τη συμμετοχή 4.000 ανδρών, που στην πορεία του χρόνου θα ενισχυθούν με άλλους 5.000. Στις 14 Ιουνίου 1982, οι Βρετανοί εισέρχονται θριαμβευτικά στην πρωτεύουσα Στάνλεϊ. Η φρουρά των νησιών παραδίδεται και 9.800 Αργεντινοί αιχμαλωτίζονται. Η Γηραιά Αλβιόνα είναι η νικήτρια του πολέμου, έπειτα από 74 μέρες μαχών σε θάλασσα, αέρα και ξηρά.


Πατήστε επάνω στο παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε το ντοκιμαντέρ: 
https://www.youtube.com/watch?v=gLpXzViMxtQ -







ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου