Γιάννης Ρίτσος: Διαβάστε το ποίημα που έγραψε για την αγαπημένη του αδελφή

Διαβάστε το ποίημα που έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος για την αγαπημένη του αδελφή Σταυρούλα με τίτλο «Τραγούδι της αδελφής μου» όταν αυτή νοσηλευόταν στο ψυχιατρείο λόγο των οικογενειακων προβλημάτων που κλόνισαν τη ψυχική της υγεία. Η κατάσταση της υγείας της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Γιάννη o οποίος δημοσίευσε την περίφημη ποιητική σύνθεση του.

Ο μεγάλος μας Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος είχε αδυναμία και μεγαλη αγάπη στην αδερφή του Σταυρούλα και η κατάσταση της υγείας της αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Στην οικογένεια του ποιητή ήταν τέσσερα αδέλφια, η Νίνα που γεννήθηκε το 1898, ο Δημήτρης το 1899, η Σταυρούλα το 1908 και ο Γιάννης το 1909. Η σχέση του Γιάννη Ρίτσου με τη Σταυρούλα ή Λούλα όπως την φώναζαν ήταν πολύ καλή και σε αυτό βοήθησε η μικρή διαφορά ηλικίας τους ένωνε.

Στις αρχές του 1937 η Σταυρούλα εισήλθε στο Δημόσιο Ψυχιατρείο στο Δαφνί όταν τα πολλά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα κλόνισαν τη ψυχική της υγεία. Το 1921 είχε χάσει τον αδερφό της Δημήτρη και τη μητέρα της από φυματίωση. Το 1934 ο πατέρας τους εισήχθη στο Δαφνί και λίγα χρόνια αργότερα, είδε τον Γιάννη Ρίτσο να κάνει αιμόπτυση που και εκείνος έπασχε από φυματίωση.

Η νοσηλεία της Λούλας επηρέασε την ψυχική κατάσταση του ποιητή, ο οποίος βρισκόταν στο σανατόριο της Πάρνηθας όταν είχε επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του λόγο της φυματίωσης, κατάφερε εκεί και έγραψε το ποίημα «Τραγούδι της αδελφής μου» που εμπνεύστηκε από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η του αδελφή του. Ό ποιητής Κωστής Παλαμάς όταν διάβασε το συγκεκριμένο ποίημα, συγκλονισμενος έγραψε για τον Ρίτσο... ''Παραμερίζουμε, ποιητή, για να περάσεις''.

Πατήστε  ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Το τραγούδι της αδελφής μου» αφιερωμένο στην αγαπημένη του αδελφή Σταυρούλα.


Δείτε τον ποιητή να απαγγείλει ένα μικρο σημείο από το ποίημα:





ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
ΠΗΓΗ 3
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου