Ο άνθρωπος πού έδιωξε το ΔΝΤ από την Ισλανδία (Bίντεο)

Ο άνθρωπος πού έδιωξε το ΔΝΤ από την Ισλανδία [βίντεο]

Το 2008 η Ισλανδία μπήκε στο χορό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ξεκινώντας έναν κύκλο λιτότητας, περικοπών και οικονομικής και εργασιακής ανέχειας, όμοιο με αυτόν που βιώνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Τα μέτρα, εναρμονισμένα με τις επαχθείς επιταγές του «κοινωφελούς» ιδρύματος με τα αρχικά ΔΝΤ, έβγαλαν δεκάδες χιλιάδες πολιτών στους δρόμους…

Πρωταγωνιστής των πρωτοφανών ειρηνικών κινητοποιήσεων, ένας άνθρωπος, ο οποίος αφού μάταια προσπαθούσε να μάθει τι είναι το ΔΝΤ και ποιοι είναι οι όροι δανεισμού της χώρας του, εξόπλισε το αυτοκίνητό του με μεγάφωνα και άρχισε να γυρνά τους χιονισμένους δρόμους του Ρέϋκιαβικ, για να αφυπνίσει τους συμπολίτες του. Και αυτό έγινε διότι όσους πολιτικούς και αν ρώτησε, κατάλαβε ότι ούτε εκείνοι γνώριζαν τους επαχθείς όρους του Ισλανδικού Μνημονίου.

Ο 50χρονος Χόρντουρ Τόρφαλσον με τη ντουντούκα του στο χέρι και με τον πύρινο, αφυπνιστικό και καταγγελτικό του λόγο, κατάφερε μέσα σε 5 μήνες να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας, πολλά μέλη της οποίας έχουν παραπεμφθεί σε δικαστήρια για διαφθορά, και να οδηγήσει τη χώρα στο… restart!

Μετά από συνεχιζόμενες και συνεχώς διογκούμενες ειρηνικές κινητοποιήσεις, έπεσε η κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε στην απεμπλοκή του ΔΝΤ από τον οικονομικοπολιτικό βίο της χώρας και την κήρυξη πτώχευσης. Τρία χρόνια μετά, οι Ισλανδοί «Αγανακτισμένοι» αρχίζουν να ατενίζουν το μέλλον με ελπίδες, αφού έχοντας ξεκινήσει εκ του μηδενός, η χώρα δείχνει να αναγεννιέται από τις στάχτες της.

Οι Ισλανδοί δηλαδή έκαναν αυτό που τα μέλη της Ελληνικής κυβέρνησης που ήταν στα κάγκελα εδώ και ένα μήνα, δεν είχαν το πολιτικό σθένος και ευθιξία να κάνουν, σε μία ακόμα ένδειξη πολιτικής ατολμίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δε μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη να πάνε τη χώρα σε χρεοκοπία».

Από τότε ο κ. Τόρφαλσον, σαν άλλος Βορειοευρωπαίος Τσε, γυρνά την Ευρώπη και παραδίδει διαλέξεις περί μεταμοντέρνας δημοκρατίας, σε μία προσπάθεια να αφυπνίσει, να θυμίσει και να μεταλαμπαδεύσει τις αρχές και τις αξίες που άνθισαν στην Ισλανδία του ’08.


Δείτε την συνέντευξη με ελληνικούς υπότιτλους 

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου