Υδρογνώμων: Η δύναμη του Ελεύθερου Λογισμικού στην υδραυλική/υδρολογία

Δημοσιεύτηκε από Constantinos



Ένα ειδικευμένο λογισμικό παρουσιάζουμε σήμερα, το οποίο κατά κύριο λόγο αφορά επαγγελματίες μηχανικούς, γεωλόγους του κλάδου υδροπονίας, καθώς και φοιτητές αντίστοιχων τμημάτων.

Η παρουσίαση του για να δείξουμε τη δύναμη μα μα και τη δυνατότητα χρήσης του Ανοιχτού Κώδικα και Ελεύθερου Λογισμικού σε κάθε τομέα της ζωής, όπου δαπανούνται υπέρογκα ποσά, με επιβάρυνση στον καθημερινό άνθρωπο και δημιουργώντας κοινωνικές ανισότητες.

Η εφαρμογή χρησιμοποιείται και για κλιματολογικές προβλέψεις, για την υποστήριξη του Υδροσκοπιου, ώστε να δίνει πρόσβαση σε υδρολογικά, μετεωρολογικά, υδρογεωλογικά και γεωγραφικά δεδομένα στην Ελλάδα, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΔΕΗ, η ΕΜΥ, το Υπ. Γεωργίας και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η αρχική του δημιουργία ήταν κατά κύριο λόγο να εξυπηρετήσει τις ερενητικές δραστηριότητες της Ερευνητικής ομάδας «ΙΤΙΑ» η οποία είναι υπεύθυνση για τον σχεδιασμό και την συντήρηση του λογισμικού (η Ιτιά είναι ερευνητική ομάδα με κύριο πεδίο μελέτης την υδρολογία, τη διαχείριση υδροσυστημάτων, την υδροπληροφορική και την υδροκλιματική στοχαστική).

Ο Ὑδρογνώμων είναι μία εφαρμογή ελεύθερου λογισμικού για την ανάλυση και την επεξεργασία υδρολογικών δεδομένων, κυρίως με τη μορφή χρονοσειρών. Παρέχεται υπό τους όρους της άδειας χρήσης GNU GPLv3. Ο Ὑδρογνώμων είναι τμήμα του πλαισίου εφαρμογών openmeteo.org, απ΄όπου μπορεί να αποκτηθεί ο πηγαίος κώδικας.

Βασικές δυνατότητες:
  • Πινακοποίηση δεδομένων σε διάφορες μορφές.
  • Ανάλυση σε διάφορα χρονικά βήματα από λεπτά μέχρι δεκαετίες ή αιώνες.
     
  • Εργαλεία στατιστικής ανάλυσης για προσαρμογή συναρτήσεων κατανομής, πολυμεταβλητή γραμμική παλινδρόμηση, Monte Carlo, στατιστική πρόγνωση, όμβριες καμπύλες.
     
  • Ειδικά εργαλεία για υδρολογικά δεδομένα, όπως, υπολογισμοί εξατμοδιαπνοής, μοντέλο λεκάνης απορροής (μονοδιάστατο), καμπύλες στάθμης – παροχής, κ.α.
Ιστοσελίδα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για Windows, ωστόσο δουλεύει και σε Linux, με τη χρήση του Wine.

-Πρόκειται για μια τυπική εγκατάσταση εφαρμογής Windows (μη ξεχάσετε πριν, να κάνετε Εκτελέσιμο, το exe αρχείο που κατεβάσατε):



Η τρέχουσα έκδοση είναι η 4.0.3.25, από την 20η Ιουλίου 2010.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου