Πέντε φωλιές μικροβίων μέσα στο σπίτι!


Όταν λέμε καθαρίζω το σπίτι , τι ακριβώς εννοούμε;

Μήπως το τίναγμα των μαξιλαριών του καναπέ, το συμμάζεμα της ακαταστασίας και το ξεσκόνισμα; Συχνά μπερδεύουμε την τακτοποίηση με την καθαριότητα.

Αλλά το να στρώσεις τα κρεβάτια και να κάνεις εκκαθάριση στην αλληλογραφία, δεν θα σε απαλλάξει από τα απαίσια μικρόβια που κάνουν κατάληψη σε κάθε γωνιά του σπιτιού.

Αν ενδιαφέρεσαι λοιπόν για να βελτιώσεις την υγιεινή του χώρου σου, θα πρέπει να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα μερικά απλά αλλά ουσιαστικά πράγματα.

Ειδικά τις ημέρες που κάποιος στο σπίτι ταλαιπωρείται από ιώσεις ή γρίπη, αυτές οι κινήσεις πρέπει να γίνονται με περισσότερη προσοχή, ειδικά σε ότι αφορά τις συσκευές τηλεφώνου, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και τους διακόπτες.

Ωστόσο ακόμα και όταν όλοι στο σπίτι σκάτε από υγεία, η υιοθέτηση μιας αντιμικροβιακής ρουτίνας θα κάνει όλους σας πιο υγιείς κι εσένα να κοιμάσαι ήσυχη.

1. Νεροχύτης και ψυγείο

Όπου υπάρχει φαγητό υπάρχουν και βακτήρια. Έρευνες δείχνουν ότι ο νεροχύτης «φιλοξενεί» περισσότερα από 500.000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Εξολόθρευσέ τα ρίχνοντας χλωρίνη στον νεροχύτη 2-3 φορές την εβδομάδα.

Καθάριζε το χερούλι του ψυγείου κάθε μέρα με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό για τα πιάτα ή με ένα αντιβακτηριακό μαντηλάκι μιας χρήσης. Το εσωτερικό του ψυγείου (ράφια και συρτάρια) πρέπει να καθαρίζονται μια φορά την εβδομάδα.

2. Βρύσες μπάνιου

Έχεις αναλογιστεί πόσα χέρια πιάνουν τις βρύσες του μπάνιου κάθε μέρα; Κάθε βράδυ θα πρέπει οι βρύσες να απαλλάσσονται από τα μικρόβια είτε με ένα σβουγγάρι βουτηγμένο σε χλωρίνη, είτε με κάποιο άλλο αντιβακτηριακό προϊόν από τα πολλά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Όταν κάποιος στην οικογένεια είναι άρρωστος είναι καλό να καταργείς τις πετσέτες και να τις αντικαθιστάς με χαρτί. Ένα απλό ρολό κουζίνας είναι μια καλή και οικονομική λύση. Τα μικρόβια «φωλιάζουν» στις υγρές πετσέτες και καταφέρνουν να επιζούν για πολύ περισσότερο χρόνο σε τέτοιο περιβάλλον.

Σαν γενικό κανόνα υιοθέτησε την συνήθεια να αλλάζεις πετσέτες και σεντόνια μια φορά την εβδομάδα, φρόντισε να τα πλένεις με ζεστό νερό και να τα σιδερώνεις έτσι ώστε να τα απολυμαίνεις.

3.Παιχνίδια

Τα μικρά παιδικά χεράκια έχουν την τάση να πιάνουν τα πάντα και μετά να μπαίνουν στο στόμα. Εκεί είναι το πρόβλημα. Είναι καλό λοιπόν να πλένεις τα πλαστικά παιχνίδια του παιδιού με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό για τα πιάτα όσο πιο συχνά μπορείς. Όσο για τα λούτρινα ή πάνινα παιχνίδια θα πρέπει κι αυτά να μπαίνουν σε μια λεκάνη με απαλό απορρυπαντικό ή ακόμα και στο πλυντήριο. Έτσι θα προσφέρεις στο παιδί σου την ασφάλεια του παιχνιδιού μακριά από τα μικρόβια.

4.Τηλεκοντρόλ, πληκτρολόγια, τηλέφωνα

Όπως ακριβώς με τις βρύσες του μπάνιου και τα παιδικά παιχνίδια έτσι και το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης είναι μονίμως στα χέρια κάποιου. Χρησιμοποίησε ένα αντιβακτηριακό μαντηλάκι για να καθαρίζεις την επιφάνειά του σε καθημερινή βάση.

Όσο για την συσκευή του κινητού σου, θα σου πω μόνο ένα, σκέψου σε πόσα μέρη αμφιβόλου καθαριότητας, το ακούμπησες μέσα στη μέρα. Κάνε λοιπόν και με το κινητό του ό,τι έκανες και με το τηλεκοντρόλ

Και φυσικά, να μην ξεχνάμε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, που κι αυτό δεν περνάει και λίγα μέσ’ στη μέρα… όσα περισσότερα χέρια το ακουμπούν, όσο συχνότερα χρησιμοποιείται, τόσο πιο αναγκαία γίνεται η καθημερινή του απολύμανση.

5.Διακόπτες και πόμολα

Δεν θα σε κουράσω λέγοντας πάλι τα ίδια και τα ίδια. Μην ξεχάσεις να περάσεις με κάποιο αντιμικροβιακό τα πόμολα και τους διακόπτες του σπιτιού, ειδικά αυτούς που αγγίζετε οικογενειακώς περισσότερο.

ΠΗΓΗ


Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου