Ντιέγκο Μαραντόνα: Οι κορυφαίες στιγμές στην ποδοσφαιρική του καριέρα


Ο Diego Armando Maradona υπήρξε ενας από τους μεγαλύτερους παίκτες της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας καθώς κυριάρχησε στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα επί 15 χρόνια. Δείτε παρακάτω μερικές από της κορυφαίες στιγμές στην ποδοσφαιρική του καριέρα όπως τις επέλεξε το αγγλικό περιοδικό «Four Four Two» από την αρχή ως το 1994.

Το αγγλικό περιοδικό «Four Four Two» πριν από μερικούς μήνες στην 34η επέτειο του αξέχαστου αγώνα εναντίον της Αγγλίας το 1986, δημιούργησε ένα timeline με τις κορυφαίες στιγμές του Diego Armando Maradona στο διάστημα που άπαντες τον αναγνώριζαν ως τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πλανήτη. Από το 1979 όταν έδωσε τα διαπιστευτήριά του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, έως το 1994 όταν εμφανίστηκε για τελευταία φορά σε κορυφαίο επίπεδο.


1979: Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων 

Ο Κάρλος Μενότι εναν χρόνο νωρίτερα του είχε αρνηθεί τη θέση στη μεγάλη εθνική Αργεντινής που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μπουένος 'Αιρες. Το 1979, μόλις στα 18 του, ο Μαραντόνα πήρε από το χέρι την εθνική Νέων της χώρας του και την οδήγησε εκ του ασφαλούς στον τίτλο, σκοράροντας μάλιστα σε όλα τα νοκ άουτ ματς στη διοργάνωση που έγινε στην Ιαπωνία.

1980: Τζούνιορς-Μπόκα Τζούνιορς 5-3

Τέσσερις μήνες πριν φορέσει τη φανέλα της αγαπημένης του Μπόκα, ο Ντιέγκο φρόντισε να την διασύρει. Αιτία στάθηκε το σχόλιο του τερματοφύλακά της, Ουγκο Γκάτι, ο οποίος είπε πριν από το ματς ότι «πρέπει να προσέξουμε τον μικρό χοντρούλη». Αυτό ήταν! Ο... χοντρούλης έβαλε τέσσερα γκολ, το ένα καλύτερο από το άλλο. Ακόμα και το πέναλτι με το οποίο άνοιξε το σκορ, το κέρδισε ο ίδιος με «ραμπόνα» που κατέληξε σε χέρι αμυντικού

1986: Αργεντινή-Αγγλία 2-1

Το ματς που έμεινε στην ιστορία για «το γκολ του αιώνα», το οποίο πέτυχε ο Μαραντόνα περνώντας σχεδόν όλη την ομάδα της Αγγλίας στην κούρσα που ξεκίνησε κάτω από τη σέντρα. Νωρίτερα, είχε σημειώσει ακόμα ένα αξέχαστο γκολ, με πλασέ του... βόλεϊ απέναντι στον Πίτερ Σίλτον. Το είδαν όλοι εκτός από τους διαιτητές, γι΄αυτό έμεινε στα χρονικά ως «το χέρι του Θεού»

1987: Το Νταμπλ με τη Νάπολι

Στις πρώτες δύο σεζόν του «Ντιεγκίτο» στον ιταλικό νότο, η Νάπολι είχε τερματίσει 8η και 3η στο σκουντέτο, ενώ δεν είχε προχωρήσει πέραν της φάσης των «16» του κυπέλλου. «Φρέσκος» από τον θρίαμβο με την εθνική Αργεντινής, ο Μαραντόνα οδήγησε την ομάδα του σε εκπληκτική πορεία που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του νταμπλ και φυσικά αποτελεί την κορυφαία στιγμή στην Ιστορία του συλλόγου. Ήταν άλλωστε το πρώτο πρωτάθλημα για τους «παρτενοπέι».

1989: Νάπολι-Γιουβέντους 3-0, Κύπελλο UEFA

Επί Μαραντόνα η Νάπολι κατέκτησε και τον μοναδικό ευρωπαϊκό της τίτλο, το κύπελλο UEFA του 1989. Όμως ο πιο εμβληματικός αγώνας δεν ήταν ο τελικός με τη Στουτγκάρδη (με διαιτητή τον Μάκη Γερμανάκο), αλλά ο προημιτελικός με την «μισητή» Γιουβέντους. Το 2-0 υπέρ των «μπιανκονέρι» στο Τορίνο δεν άφηνε πολλά περιθώρια ελπίδας. Όμως ο Μαραντόνα με πέναλτι και ο Καρνεβάλε έστειλαν τη ρεβάνς στην παράταση. Εκεί, στο κατάμεστο Σαν Πάολο, ο Αλεσάντρο Ρένικα με κεφαλιά στο 119΄ υπέγραψε τη συγκλονιστική πρόκριση.

1990: Δεύτερο πρωτάθλημα με τη Νάπολι

Τα πράγματα έχουν... ζορίσει πολύ και το ιταλικό είναι με διαφορά το δυσκολότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας σχεδόν όλους τους σούπερ σταρ του πλανήτη. Η Μίλαν είχε τους Ολλανδούς (Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικααρντ), η Ίντερ τους Γερμανούς (Ματέους, Κλίνσμαν, Μπρέμε), η Ρόμα τον Φέλερ, η Φιορεντίνα τον Μπάτζιο, η Γιουβέντους ήταν πάντα... Γιουβέντους. Αυτή τη φορά ο Μαραντόνα καλείται να υπερβάλει εαυτόν και θα τα καταφέρει. Με 16 γκολ θα είναι πρώτος σκόρερ της Νάπολι και τρίτος στη Serie A (πίσω από Φαν Μπάστεν και Μπάτζιο) και θα οδηγήσει τους «παρτενοπέι» στη δόξα σε μια από τις πιο συναρπαστικές και αγωνιώδεις σεζόν. Πρώτη η Νάπολι με 51 βαθμούς, δεύτερη η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν με 49, τρίτη(ισόβαθμη με την Ίντερ) η κάτοχος του νικήτρια του κυπέλλου UEFA, Γιουβέντους, πέμπτη η κάτοχος του κυπέλλου Κυπελλούχων, Σαμπντόρια!

1990: Αργεντινή-Βραζιλία 1-0

Λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του σκουντέτο, ο Μαραντόνα στοχεύει στο «back to back» με την εθνική Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας. Με συμπαίκτες στην πλειοψηφία τους μετριότητες, θα φτάσει έως τον τελικό όπου θα ηττηθεί (με πέναλτι «φάντασμα») 1-0 από τη Δυτική Γερμανία. Στην πορεία αυτή η Αργεντινή απέκλεισε τη μεγάλη της αντίπαλο, Βραζιλία με 1-0 στη Φάση των «16» και σκόρερ τον Κλαούντιο Κανίγια μετά από μαγική ατομική προσπάθεια και ασίστ του Μαραντόνα.

1994: Αργεντινή-Ελλάδα 4-0
 
Η τελευταία μεγάλη στιγμή του «Χρυσού Παιδιού» στο κορυφαίο επίπεδο βρηκε την εθνικής μας ομάδας στην τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 21 Ιουνίου 1994 στο «Φόξμπορο». Με μία ενδεκάδα από σούπερ σταρ η Αργεντινή μπορούσε εύκολα να κατακτήσει τον τίτλο, αν δεν συγκλονιζόταν από το περιστατικό με τον Μαραντόνα που βρέθηκε θετικός σε ντόπινγκ κοντρόλ και εκδιώχθηκε, πριν από τους νοκ άουτ αγώνες. Όμως πρόλαβε να βάλει την «υπογραφή» του με τον φοβερό πανηγυρισμό του στο γκολ εναντίον της Ελλάδας. Το ματς ολοκληρώθηκε με σκορ 4-0 και χατ τρικ του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, αναγκάζοντας όλον τον πλανήτη να χαρακτηρίσει μεγάλο φαβορί την «Αλμπισελέστε». Ήταν τόσο επιβλητική η παρουσία του «Ντιεγκίτο» όμως, που όταν αποβλήθηκε από τη διοργάνωση, «λύγισαν» παίκτες με πολύ ισχυρή προσωπικότητα που αποτελούσαν εκείνη την ομάδα, όπως ο Μπατιστούτα, ο Σιμεόνε, ο Ρεδόντο, ο Σενσίνι, ο Κανίγια...








ΠΗΓΗ 1
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου