Μανόλης Αναγνωστάκης: Η περιπέτεια ενός ποιήματος


Δείτε το αφιέρωμα της ΕΤ2 σε έναν από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς τον Μανόλη Αναγνωστάκη, από τη σειρά «Η περιπέτεια ενός ποιήματος» που προβλήθηκε το 1990. Ποιητής με μεγαλη πολιτική συνείδηση, φυλακίστηκε και καταδικάσθηκε σε θάνατο για τις ιδέες του και χαρακτηρίστηκε ως ο «ποιητής της ήττας».

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Μαρτίου του 1925 και εφυγε από τη ζωή στις 23ης Ιουνίου του 2005, καταβεβλημένος από χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε ως ακτινολόγος στη Βιέννη. Άσκησε το επάγγελμα του ακτινολόγου στη Θεσσαλονίκη και το 1978 μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Πήρε μέρος στην Αντίσταση ως στέλεχος της ΕΠΟΝ φυλακίστηκε στο διάστημα 1948-1951 για την πολιτική του δράση στο φοιτητικό κίνημα, ενώ το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο.

Για τον Μανόλη Αναγνωστάκη στο παρακάτω αφιέρωμα μίλησαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και τραγούδησαν ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μαρία Δημητριάδη και ο Πέτρος Πανδής.
Η μουσική επιμέλεια της εκπομπής ήταν του Τάσου Καρακατσάνη που έπαιξε πιάνο. Έπαιξαν επίσης πιάνο ο Μίκης Θεοδωράκης, κιθάρα ο Γιώργος Νταλάρας, μαντολίνο η Βιβή Γκέκα και ακορντεόν η Αναστασία Γεωργάνη. Σύμβουλος της εκπομπής ήταν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Μιχάλη Γαλανάκη.


Δείτε το βίντεο: 
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου