Υψηλάντης Αλέξανδρος



Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1792 .Ήταν αξιωματικός του ρωσικού στρατού και είχε χάσει το δεξί του χέρι κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους στην μάχη της Δρέσδης.Στις 12 Απριλίου 1820 δέχεται την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας και αρχίζει τις προετοιμασίες για την έναρξη της επανάστασης στις παραδουνάβιες περιοχές.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 υψώνει την σημαία της επανάστασης στο Ιάσιο και εκδίδει την προκήρυξη της ανεξαρτησίας.

Συγκροτεί το Ιερό Λόχο κατα τα πρότυπα των αρχαίων Θηβαίων και την πρώτη μονάδα πυροβολικού υπό τον Γάλλο συνταγματάρχη Ολιβιέ Βουτιέ.Παρόλες τις προετοιμασίες η έλλειψη αξιόμαχων δυνάμεων και η εγκατάλειψη του απο τους ντόπιους οπλαρχηγούς οδήγησαν στην συντριβή του στρατού του στην μάχη του Δραγατσανίου στις 7 Ιουνίου 1821 και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αυστρία όπου συνελήφθη.

Φυλακίστηκε πρώτα στο Μούγκατς της Ουγγαρίας και κατόπιν στην Βοημία.Αποφυλακίστηκε το 1827 αλλά μερικούς μήνες αργότερα πέθανε απο τις κακουχίες που είχε υποστεί στις φυλακές.
ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου