Διαλογισμός: ένα εργαλείο για τη ζωή



Η ζωή σήμερα οδηγεί πολλούς από εμάς σε διάφορες πηγές, όπως αυτή την ιστοσελίδα, με την ελπίδα να βρούμε την ευτυχία, την ηρεμία ή απλά, την ισορροπία. Μια πολύ καλή αρχή για να επιτευχθεί ισορροπία είναι αυτό που συνήθως ονομάζεται διαλογισμός. 
Ναι! Μπορεί να προκαλέσει διάφορες στερεοτυπικές σκέψεις σε κάποιους, αλλά ο διαλογισμός έχει βοηθήσει με επιτυχία στην πρακτική την ανθρωπότητα, ή τουλάχιστον αυτούς που είναι γενναίοι και υπομονετικοί ώστε να δοκιμάσουν και να αποδεχθούν τη νέα αίσθηση της ειρηνικής συνειδητοποίησης που φέρνει ο διαλογισμός. 
Πράγματι, μια μελέτη που διεξήχθη από την οργάνωση Υπερβατικού Διαλογισμού δείχνει ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονταν τακτικά (μία με δύο φορές κάθε μέρα) για δέκα χρόνια ήταν σωματικά χρόνια νεότεροι από τους άλλους ανθρώπους ίδιας ηλικίας. Αλλά η μαγεία του διαλογισμού είναι ότι υπάρχουν και άμεσες αλλαγές στον τρόπο που αισθάνεται κανείς και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του.

Η τεχνική διαλογισμού που ακολουθεί είναι ένα σύντομο, δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα που μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε στην καθημερινή πολυάσχολη ή λιγότερο έντονη ζωή σας.

Δημιουργεί μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης στο μυαλό και στο σώμα σας. Όπως κατασιγάζει η αναπνοή σας, το μυαλό σας κατασιγάζει επίσης, αλλά παραμένει ξύπνιο. Ο διαλογισμός, ακριβώς όπως η ζωή, έρχεται σε διαφορετικές μορφές: υπάρχουν διάφορες ηχογραφήσεις με τη φωνή και τη μουσική, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Βασική τεχνική του διαλογισμού:
• Κλείστε τα μάτια σας. (30 δευτερόλεπτα)
• Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Παρατηρήστε την αναπνοή σας, καθώς εισπνέετε και εκπνέετε. (30 δευτερόλεπτα)
• Να έχετε επίγνωση της αναπνοής σας και μην προσπαθήσετε να την αλλάξετε με κάποιο συνειδητό τρόπο. (1 λεπτό)
• Μπορείτε να παρατηρήσετε ό, τι αλλαγές δημιουργηθούν στην αναπνοή σας. Μπορεί να επιταχύνει ή να επιβραδύνει. Μπορεί να γίνει πιο βαθιά ή πιο ρηχή. Μπορεί να να σταματήσει για ένα διάστημα. Απλά παρατηρήστε ό, τι συμβαίνει με την αναπνοή σας, χωρίς πρόβλεψη ή αντίσταση σε οποιεσδήποτε αλλαγές. (1 λεπτό)
• Μερικές φορές, η προσοχή σας μπορεί να πάει σε μια σκέψη στο μυαλό σας, κάποια αίσθηση στο σώμα σας, ή έναν ήχο. Κάθε φορά που θα αντιλειφθείτε ότι δεν παρατηρείτε την αναπνοή σας, φέρτε απαλά την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας. (1 λεπτό)
• Αφήστε τις προσδοκίες που μπορεί να έχετε. (Σιωπή για τουλάχιστον 10 λεπτά)
• Πάρτε περίπου 1 λεπτό για να ανοίξετε σιγά-σιγά τα μάτια σας.

Μπορείτε να κάνετε αυτή την πρακτική, καθισμένοι, δύο φορές την ημέρα, το πρωί και αργά το απόγευμα. Μπορείτε επίσης να διαλογίζεστε όποτε αισθάνεστε αναστατωμένος ή σε ένταση. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να βρείτε την ισορροπία μέσα σας και έξω.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου