Την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς γνωστού και ως “Σωματίδιο του Θεού”, επιβεβαίωσαν επιστήμονες του CERN το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Μαρτίου.
Μετά από την ανακοίνωση του περασμένου Ιουλίου, όταν και τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς, οι επιστήμονεςδιενήργησαν συνεχείς επαληθεύσεις των αποτελεσμάτων ώστε να αποκλείσουν την πιθανότητα λάθους.
Το μποζόνιο Χιγκς που η ύπαρξη του είναι αλληλένδετη με ένα πεδίο το οποίο προσδίδει μάζα σε υποατομικά σωματίδια όταν διέρχονται μέσα από αυτό, αποδεικνύεται τελικά ότι υπάρχει.
Το μποζόνιο που ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια τουΜεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN δεν είναι πανομοιότυπο με αυτό που περιέγραψε το 1966 ο επίτιμος σήμερα καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Πήτερ Χιγκς, αλλά επιτελεί ουσιαστικά το ίδιο έργο: αποδίδει μάζα στην ύλη.
«Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με το μποζόνιο Χιγκς αλλά θα μας πάρει πολύ καιρό ακόμα να καταλάβουμε τι είδους μποζόνιο Χιγκς είναι αυτό», ανέφερε ο Τζόε Ινκαντέλα, επικεφαλής της μίας εκ των δύο ομάδων επιστημόνων που εργάζονται πάνω στον εντοπισμό του σωματιδίου.
Το μποζόνιο του Χιγκς ή “Σωματίδιο του Θεού” θεωρείται από τους φυσικούς ως το κλειδί της θεμελιώδους δομής της ύλης, το σωματίδιο που δίνει στην ύλη την μάζα της, σύμφωνα με τη θεωρία του «Καθιερωμένου Μοντέλου».
«Πατέρας» του μποζονίου είναι ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, ηλικίας 83 ετών σήμερα, ο οποίος στις αρχές του 1960 μαζί με άλλους πέντε επιστήμονες υποστήριξε την ύπαρξη ενός μηχανισμού μέσω του οποίου η ύλη στο σύμπαν αποκτά τη μάζα της.
Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Χιγκς, αν κάπου υπήρχε ένα αόρατο πεδίο υπεύθυνο για τη διαδικασία, αυτό έπρεπε να αποτελείται από σωματίδια.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αμέσως μόλις έγινε η Μεγάλη Έκρηξη, πολλά σωματίδια δεν είχαν μάζα αλλά την απέκτησαν χάρη σε αυτό το αόρατο πεδίο που απλώνεται στο Σύμπαν.
Αλληλεπιδρώντας με το πεδίο, το σωματίδιο αποκτά μάζα. Η ύπαρξη του σωματιδίου του Χιγκς θεωρείται ουσιαστικής σημασίας για να λύσουμε τον γρίφο της προέλευσης της μάζας.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου