Αρχίζει η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα

Στη Καπέλα Σιστίνα αποσύρονται οι 115 καρδινάλιοι για να εκλέξουν το διάδοχο του Βενέδικτου του 16ου. Το απόγευμα κλείνουν οι πόρτες ενώ οι καρδινάλιοι ορκίζονται για απόλυτη μυστικότητα της διαδικασίας.

Οι 115 καρδινάλιοι εκλέκτορες αποσύρονται στην Καπέλα Σιστίνα έχοντας στραμμένα επάνω τους τα μάτια όλων τον πιστών του κόσμου για να εκλέξουν τον διάδοχο του Βενέδικτου του 16ου, του πρώτου πάπα εδώ και επτά αιώνες που παραιτείται.

Στις 08:00 ώρα Ελλάδας οι καρδινάλιοι θα παρακολουθήσουν την λειτουργία "pro eligendo Pontifice" (για την εκλογή του ποντίφικα) που θα τελέσει στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου ο καμεράριος Αντζελο Σοντάνο.

Στις 17:30 η πομπή των καρδιναλίων θα εισέλθει στην Καπέλα Σιστίνα. Εκεί ο κάθε ένας χωριστά θα ορκιστούν στο Ευαγγέλιο "να διαφυλάξουν ως απόλυτο μυστικό ό,τι αφορά άμεσα ή έμμεσα τις ψήφους και την διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή του ποντίφικα".

Σύμφωνα με μια αυστηρή και απαράβατη διαδικασία, που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, οι πόρτες θα κλείσουν "με κλειδί" (απ'όπου προήλθε και η λέξη κονκλάβιο).

Απολύτως αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, οι καρδινάλιοι πιθανώς να προχωρήσουν στην πρώτη ψηφοφορία. Τέσσερις ψηφοφορίες προβλέπονται κάθε μέρα: δύο το πρωί και δύο το απόγευμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς στα θέματα του Βατικανού, το κονκλάβιο θα είναι σύντομο δύο ως τέσσερις ημέρες το πολύ.

Από τους 115 καρδινάλιους που έχρισαν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος και ο Βενέδικτος ο 16ος, οι δέκα είναι αυτοί που θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι του Βενέδικτου.

Από τον Ιταλό Αντζελο Σκόλα ως τον Καναδό Μαρκ Ουελέτ, από τον Βραζιλιάνο Οντίλο Σέρερ ως τον Αυστριακό Γιόζεφ Σένμπορν και από τον Ούγγρο Πέτερ Ερντο και του Αμερικανούς Τίμοθι Ντόλαν και Σον Ο΄Μάλεϊ, όλοι έχουν εμφανείς ομοιότητες με τους μέντορές τους. Είναι συντηρητικοί και διστακτικοί να δεσμευτούν σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες επιθυμούν οι πιστοί, ειδικά στη Δύση.

"Με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος", οι καρδινάλιοι θα πρέπει να επιλέξουν αυτόν που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση που ξέσπασε μετά το πρόσφατο σκάνδαλο με τις διαρροές στο Βατικανό, τα σκάνδαλο της παιδεραστίας αλλά και την πρόκληση της εκκοσμίκευσης των δυτικών κοινωνιών.

Η διαδικασία εκλογής του 266ου πάπα άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου με την αιφνιδιαστική απόφαση του Βενέδικτου του 16ου να παραιτηθεί σε ηλικία 85 ετών. Ο Γερμανός Γιόζεφ Ράτσινγκερ θα είναι ο πρώτος εν ζωή πάπας που θα παρακολουθήσει την εκλογή του διαδόχου του. Από τις 28 Φεβρουαρίου έχει αποσυρθεί στην θερινή παπική κατοικία, στο Καστέλ Γκαντόλφο, περίπου 30 χιλιόμετρα από την Ρώμη.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου