Αγγλική ή Γερμανική τεχνογνωσία;


Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διοργανώθηκε στην Αγγλία το 1966 ο Τζεφ Χαρστ με ένα δυνατό σουτ, το οποίο ακόμα και σήμερα δεν έχει αποδειχθεί αν πέρασε τη γραμμή, έκανε το 3-2 για την Αγγλία απέναντι στους Γερμανούς, θέτοντας τις βάσεις για την κατάκτηση του τροπαίου. Όταν οι δύο αντίπαλοι συναντήθηκαν ξανά το 2010 στον δεύτερο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής, αν και με διαφοροποιημένο σενάριο, αυτή τη φορά η ιστορία επαναλήφθηκε.

Ο Φρανκ Λάμπαρντ σούταρε εκτός περιοχής, η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, αναπήδησε περνώντας την γραμμή του γκολ αλλά ο διαιτητής δεν κατοχύρωσε το γκολ υπέρ της Αγγλίας. Με τη FIFA να υποκύπτει στις πιέσεις των φιλάθλων ανακοινώνοντας πως στην επόμενη διοργάνωση θα χρησιμοποιηθεί η περίφημη τεχνολογία goal line είναι σίγουρο πως αν η Αγγλία συναντηθεί με τη Γερμανία στην Βραζιλία το καλοκαίρι του 2014 δεν θα υπάρξει επανάληψη αντίστοιχων αμφιλεγόμενων φάσεων.

Αυτό που ακόμα δεν γνωρίζουμε πάντως είναι ποιας χώρας το τεχνολογικό σύστημα θα κρίνει το αποτέλεσμα σε περίπτωση που υπάρξουν αμφιβολίες για το αν η μπάλα πέρασε η όχι την γραμμή της εστίας. Οι Γερμανοί φαίνεται πως συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας μιας και έχουνε συμμετοχή σε δύο από τα τρία συστήματα στα οποία χορήγησε επίσημη άδεια η FIFA.

Παρόλʼ αυτά το τρίτο σύστημα που διεκδικεί την ψήφο εμπιστοσύνης της FIFA είναι το πιο γνωστό. Πρόκειται για το αγγλικό Hawk-eye, με την εταιρία που το έχει κατασκευάσει να έχει έδρα το Μπέιζινστοκ. To Hawk-Eye παρέχει ήδη την τεχνολογία του στο τένις και το κρίκετ, ενώ ευελπιστεί πως σύντομα θα χρησιμοποιείται και στο ποδόσφαιρο. Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στην Ιαπωνία τον περασμένο Δεκέμβριο όταν εφτά κάμερες τοποθετήθηκαν στην οροφή του σταδίου για να ελέγχουν αν η μπάλα περνάει τη γραμμή του τέρματος.

Οι δύο αντίπαλοι του για το πολυπόθητο συμβόλαιο με τη FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 είναι το GoalRef, ένα γερμανο-δανέζικο εγχείρημα, και το Cairos, το οποίο είναι επίσης γερμανικό. Το πρώτο δοκιμάστηκε όπως και το Hawk-eye στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και πρόκειται για ένα συνδυασμό κάποιων αισθητήρων που τοποθετούνται στην μπάλα και ενός μαγνητικού πεδίου γύρω από την εστία. Το Cairos κάνει χρήση ενός παρόμοιου μαγνητικού συστήματος αλλά η διαφορά είναι ότι το μαγνητικό του πεδίο δημιουργείται με την εισαγωγή καλωδίων κάτω από την περιοχή και την εστία.

Ο εφευρέτης του Hawk-eye, Πολ Χόκινς πιστεύει ότι το σύστημα έχει ένα πλεονέκτημα επειδή δεν εμπλέκει την εισαγωγή οποιαδήποτε τεχνολογίας στην μπάλα. «Αν ρωτήσεις τον Ρόρι ΜακΙρλόι αν πρόκειται να κερδίσει το Μάστερς είμαι βέβαιος πως θα πει ότι έχει την αυτοπεποίθηση να το κάνει. Με την ίδια λογική και εμείς είμαστε αισιόδοξοι χωρίς να εφησυχάζουμε και αυτό που κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στην τεχνολογία μας και την πρόταση μας».

Οι Γερμανοί αντίπαλοι του Hawk-Eye είναι το ίδιο αισιόδοξοι για αυτό που έχουνε να παρουσιάσουν στη FIFA. Ο εκπρόσωπος τύπου για τη GoalRef, Ρενέ Ντούνκλερ δήλωσε: «Θεωρώ πως έχουμε ένα πολύ καλό προϊόν όχι μόνο για τη FIFA αλλά για όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα. Μπορούμε να κάνουμε την απόφαση για το αν η μπάλα πέρασε η όχι τη γραμμή πιο ασφαλή για τον διαιτητή».

O πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, είχε εναντιωθεί στην εισαγωγή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο αλλά το περιστατικό με τον Λάμπαρντ άλλαξε τη στάση του. Από την άλλη ο πρόεδρος της UEFA, Mισέλ Πλατινί, πιστεύει ότι τα χρήματα που χρειάζονται για την εφαρμογή του συστήματος θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα κάπου αλλού. Παράλληλα έχει εκφράσει τον φόβο ότι η ανάμιξη της τεχνολογίας θα επιβραδύνει το άθλημα.

Όσον αφορά πάντως το κόστος ο Πολ Χόκινς επισήμανε τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα έσοδα από τη διαφήμιση. «Αυτό που έχει αποδείξει το τένις είναι ότι στις μεγάλες διοργανώσεις το Hawk-Eye έχει αποτελέσει πηγή εσόδων επειδή είναι σε θέση να πουλήσουν τα δικαιώματα χορηγίας του συστήματος».

Η εταιρία που θα κερδίσει το συμβόλαιο θα ανακοινωθεί από τη FIFA τον Απρίλιο.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου