Σε κατάσταση πολέμου η Βόρεια Κορέα


Σε «κατάσταση πολέμου» βρίσκεται πλέον η Βόρεια Κορέα κατά της Νότιας Κορέας όπως ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ. «Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορά-Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ του Βορά και του Νότου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας.

«Η περίοδος ανακωχής στη χερσόνησο της Κορέας τελείωσε» τονίζει η Πιονγιάνγκ. Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) δεν υπέγραψαν ποτέ μια συμφωνία ειρήνης, παρά μόνο συμφωνία ανακωχής. Οι ΗΠΑ «θα πρέπει να καταλάβουν πως στην εποχή του Κιμ Γιονγκ Ουν τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά από το παρελθόν».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως παίρνει σοβαρά τις ανακοινώσεις της Βόρειας Κορέας σημειώνοντας πως τέτοιες ανακοινώσεις στο παρελθόν δεν ήταν συχνές.

«Είδαμε τη νέα ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας. Παίρνουμε στα σοβαρά αυτές τις απειλές και είμαστε σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, ειδικά τη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Κέιτλιν Χάιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.


Η Ρωσία από την πλευρά της καλεί τις ΗΠΑ να μη διολισθήσουν σε ένα «φαύλο κύκλο». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε πως η όλη κατάσταση στη χερσόνησο της Κορέας κινδυνεύει να τεθεί «εκτός ελέγχου» καθώς η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε επιφυλακή (ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε σχετική εντολή στις πυραυλικές μονάδες), ενώ οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και οι ΗΠΑ φέρουνε ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα B-2 πραγματοποίησαν «εκπαιδευτικές πτήσεις» πάνω από την κορεατική χερσόνησο, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.

Η κλιμάκωση της έντασης στην Κορέα επήλθε μετά τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και τις κυρώσεις που της επέβαλε στη συνέχεια η διεθνής κοινότητα.

Η Πιονγιάνγκ έχει απειλήσει πως θα χτυπήσει σε περίπτωση που χρειαστεί τις βάσεις των ΗΠΑ, ωστόσο αναλυτές αναφέρουν πως η Βόρεια Κορέα απέχει αρκετά χρόνια από την κατασκευή ενός πυρηνικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς για να μπορέσει να χτυπήσει τις ΗΠΑ.Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου