Οι τύχες στα χέρια των οπαδών της


Η ομάδα της Γουίμπλεντον που αγωνίζεται στη League Two της Αγγλίας αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για το γεγονός ότι οι σύλλογοι μπορούν να λειτουργήσουν και διαφορετικά, χωρίς την ανάγκη της οικονομικής υποστήριξης από κάποιον μεγιστάνα του πλούτου με αμφιλεγόμενες δραστηριότητες. Η ομάδα της Γουίμπλεντον στηρίζεται στη βάση των οπαδών της, των οποίων η βοήθεια προς τον σύλλογο πηγάζει καθαρά από την αγάπη που τρέφουν γι’ αυτόν, χωρίς σκοπιμότητες και βλέψεις για κέρδος.

Η Αγγλία είναι μία από τις λίγες χώρες που το ποδόσφαιρο αποτελεί πραγματικά γιορτή για τον κόσμο. Είναι η χώρα που το ομορφότερο σπορ του πλανήτη προσεγγίζεται ακόμη ρομαντικά. Την τελευταία δεκαετία ωστόσο η αγορά αρκετών ομάδων από ξένους ζάπλουτους επενδυτές έχει ταράξει τα νερά στο ποδοσφαιρικό στερέωμα του Νησιού. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει αλλού, και παρά τις δυσκολίες που μπορεί να εμπεριέχει αυτό το εγχείρημα, η Γουίμπλεντον από το 2004 ανήκει στην οπαδική της βάση, αφού οι ιδιοκτήτες της αποφάσισαν να τη μεταφέρουν από τη γειτονιά του Λονδίνου στο Μίλτον Κέινς με την ονομασία Μίλτον Κέινς Ντονς.

Η ιστορία είναι γνωστή με τη Γουίμπλεντον να πατάει ξανά στα πόδια της και από τις μικρές ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αγγλίας να ανεβαίνει με τα χρόνια ξανά σε επαγγελματικό επίπεδο, αγωνιζόμενη πλέον στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία. Κι όλα αυτά τόσα χρόνια με την υποστήριξη της οπαδικής της βάσης, η οποία την στήριξε και τη στηρίζει στα δύσκολα.

Παρά τα πολλά εμπόδια που είχε αυτή η κίνηση (αφού δεν είναι καθόλου εύκολο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ένας σύλλογος να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά του χωρίς οικονομική επιφάνεια) η ομάδα μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της League Two και αυτή τη στιγμή έξι αγωνιστικές πριν το τέλος να απέχει επτά βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ο στόχος της παραμονής πιθανότατα επετεύχθη, αλλά οι οπαδοί της θέλοντας να τη δουν περισσότερο ανταγωνιστική, δεν στέκονται με σταυρωμένα τα χέρια.

Έτσι λοιπόν θέλοντας να μην επηρεάσουν τον σύλλογο επενδύοντας τα υπάρχοντα έσοδα τα οποία έχει, οι οπαδοί της Γουίμπλεντον αποφάσισαν να ιδρύσουν μία κίνηση με την ονομασία «We Are Wimbledon Fund». Στόχος τους η συγκέντρωση χρημάτων (αν είναι δυνατόν μέχρι και 400,000 λίρες) προκειμένου αυτά να μπουν κατευθείαν στο μεταγραφικό μπάτζετ του συλλόγου για τη νέα σεζόν προκειμένου αυτός να ενισχυθεί και να παρουσιάσει ένα περισσότερο ανταγωνιστικό πρόσωπο.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν μιλάει άλλωστε από μόνη της και δείχνει απόλυτα την ανιδιοτελή αγάπη και το ιδιαίτερο δέσιμό τους με την ομάδα:

«Είμαστε πολύ περήφανοι που η ομάδα διοικείται από τους οπαδούς της, που είναι μια πηγή μεγάλης δύναμης, η οποία ωστόσο έχει και τις δυσκολίες της. Οτιδήποτε κάνουμε προέρχεται από εμάς τους ίδιους, είτε αυτό είναι η κατασκευή μίας νέας κερκίδας στο γήπεδο, είτε αυτό αφορά θέματα των ακαδημιών μας. Το ίδιο συμβαίνει και ό,τι αφορά τα αγωνιστικά ζητήματα. Αν θέλουμε να βρούμε χρήματα προκειμένου να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στην κατηγορία τότε αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με πέντε ανόδους μέσα σε εννιά χρόνια. Κι αυτό είναι η μισή ιστορία.

Η κινητοποίηση αυτή προσπαθεί να μαζέψει ένα ποσό της τάξεως των 400,000 λιρών μέσα από δωρεές, τα οποία χρήματα θα πάνε κατευθείαν στο μπάτζετ της ομάδας. Δεν θέλουμε να μεταφέρουμε τα χρήματα που έχουμε ήδη μαζέψει για άλλους σκοπούς του συλλόγου. Αυτό που θέλουμε είναι με τα χρήματα που μπορούμε να μαζέψουμε όλοι μας να σηκώσουμε τον σύλλογο στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Οι 400,000 λίρες τον χρόνο που επιθυμούμε να μαζέψουμε είναι σαν 1000 οπαδοί μας να δωρίζουν μισή κούπα από τον καφέ τους τη μέρα».

Άλλωστε όπως φαίνεται και από τα μπάνερς των οπαδών της στη φωτογραφία: «They Are Wimbledon»…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου