Η Google αφιερωμένη στην Μίριαμ Μακέμπα


Μία μεγάλη Νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια η Μίριαμ Μακέμπα ή αλλιώς η Μάμα Άφρικα, τιμάται σήμερα από την Google με ένα doodle που απεικονίζει την ίδια να τραγουδά.

Η Μάμα Άφρικα, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεννήθηκε σαν σήμερα 4 Μαρτίου, πριν ακριβώς 81 χρόνια στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Στο διεθνές προσκήνιο εμφανίσθηκε το 1959, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στις ΗΠΑ με το νοτιοαφρικάνικο συγκρότημα «Manhattan Brothers»

Την επόμενη χρονιά της αφαιρέθηκε το διαβατήριο από τη ρατσιστική κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, επειδή συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ «Come Back Africa» με περιεχόμενο κατά του απαρτχάιντ και αναγκάσθηκε να ζήσει στην εξορία. Επέστρεψε στη Νότιο Αφρική, μετά την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα το 1990 και όταν το ρατσιστικό καθεστώς της χώρας έπνεε τα λοίσθια.

Τραγούδησε αρχικά τζαζ, αλλά αργότερα έγινε υπέρμαχος της μουσικής που έγινε γνωστή ως "world music". Το 1962, τραγούδησε στο πάρτι γενεθλίων του Πρόεδρου John F Kennedy.

Παντρεύτηκε συνολικά πέντε φορές και απέκτησε μία κόρη, την Μπόγκι, η οποία έφυγε από τη ζωή το 1985, σε ηλικία 35 ετών. Μεταξύ των συζύγων της, ο συμπατριώτης της τρομπετίστας της τζαζ Χιου Μασεκέλα και ο αμερικανός πολιτικός ακτιβιστής Στόκλι Καρμάικλ. Ο γάμος της με τον Καρμάικλ, που ήταν μέλος της ριζοσπαστικής οργάνωσης των μαύρων «Μαύροι Πάνθηρες», προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ και ακύρωση πολλών συναυλιών της. Το ζευγάρι αναγκάσθηκε να μετακομίσει και να ζήσει στη Γουινέα.


Η Makeba πέθανε στην Ιταλία το 2008 από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης για τον Roberto Saviano, ο οποίος ζει κυνηγημένος μετά από τις αποκαλύψεις του για τις δραστηριότητες της ναπολιτάνικης μαφίας, της Καμόρα.





ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου